Verila vikingská žena v Alaha?

— Lucia Kováčová

Nedávno archeológovia objavili výnimočný dôkaz kontaktov medzi prívržencami islamu a Vikingami. Išlo o nález mincí, ktoré sa nachádzali v hrobe vikingského bojovníka. Muž ich mal ukryté vo svojom štíte. Aktuálne archeológovia našli ďalší dôkaz kontaktov medzi drsnými Severanmi a moslimami.

Verila vikingská žena v Alaha?

Prsteň s moslimským nápisom, zdroj: The Swedish History Museum/Christer Åhlin

Článok vyšiel v rámci spolupráce s HistoryWeb.sk

Autorka článku je redaktorkou portálu HistoryWeb.sk.

V hrobe ženy z 9. storočia, ktorý sa našiel neďaleko Štokholmu, sa objavil strieborný prsteň s moslimským nápisom. Prsteň sa našiel pri archeologických vykopávkach ešte v 19. storočí na lokalite bývalého významného obchodného centra Vikingov v Birke.

Ženu pochovali v drevenej rakve. Medzi jej šperkmi sa zachoval aj strieborný prsteň s ružovým kameňom.

Tím výskumníkov pod vedením Sebastiana Wärmländera podrobil prsteň skenovaniu pomocou elektrónového mikroskopu. Na ružovom kameni spozorovali vyryté písmená v arabčine, ktoré sa prekladajú „Alahovi“ alebo „pre Alaha“. Prsteň sa zachoval vo veľmi dobrom stave, čo pravdepodobne naznačuje, že nemal veľa majiteľov, a preto nemusel byť častým predmetom obchodu.

Dôkazy o kontaktoch medzi Severanmi a moslimami pribúdajú, už to nie sú len správy arabských obchodníkov, medzi ktorých patril aj známy a často spomínaný Ahmad ibn Fadlán (v populárnej kultúre známy z filmu Vikingovia, r. John McTiernan, hl. úloha A. Banderas). Už z minulosti poznáme viacero pokladov arabských mincí z vikingského prostredia. Zdá sa teda, že nových dôkazov o vzájomných kontaktoch je stále viac.

Aktuálny objav prsteňa s islamským nápisom z hrobu vikingskej ženy prináša čiastočne rovnaké otázky ako všetky predchádzajúce podobné nálezy. Ako sa dostal do hrobu tejto ženy? Existuje možnosť, že majiteľka bola z islamského sveta?

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia