Novým predsedom SAV bude pravdepodobne Pavol Šajgalík

— Zuzana Vitková

Bývalý podpredseda SAV pre ekonomiku bol jediným kandidátom pred začatím včerajšieho snemu, ktorý nepriniesol žiadne významné prekvapenia. Pavol Šajgalík získal viac ako 71-percentnú podporu členov Snemu SAV. Vymenovať ho musí prezident.

Novým predsedom SAV bude pravdepodobne Pavol Šajgalík

Záber z voľby predsedu SAV - v strede Pavol Šajgalík, zdroj fotografie: SAV

SAJGALIK Pavol kto je kto SAVPavol Šajgalík pôsobí na Ústave anorganickej chémie SAV (od 1999 riaditeľ, od 2001 vedúci oddelenia keramiky).

Medzi jeho najdôležitejšie výsledky patrí návrh a syntéza keramického vrstevnatého nanokompozitu s výnimočnými mechanickými, termickými a elektrickými vlastnosťami a samodetekčnou schopnosťou na báze nitridu kremičitého, či syntetické luminátory pre nové nízkoenergetické zdroje svetla.

Je držiteľom viacerých ocenení, ako napríklad Vedec roka 2006 v SR, Cena SAV, čestná plaketa SAV Dionýza Ilkoviča za zásluhy vo fyzikálno-chemických vedách, či ocenenie Ministerstva hospodárstva za prínos pre rast produktivity v rokoch 1998 - 2007. Jeho vedecký profil nájdete tu.

Šajgalík, ktorý odborne pôsobí na Ústave anorganickej chémie, získal nadpolovičnú väčšinu hlasov vo všetkých troch komorách akadémie. Najmenej percent získal práve v komore, ktorá sa zaoberá vedami o živej prírode a chemickými vedami (63,6 %). V prvej komore venujúcej sa neživej prírode aj v tretej, ktorá skúma spoločnosť a kultúru získal po 75%. 

Na post predsedu mohol večera kandidovať každý zo štrnástich členov predsedníctva SAV, pričom kandidáti sa mohli prihlásiť aj v samotný deň voľby.

Chce zlepšiť komunikáciu zvnútra aj zvonku

Krátko po hlasovaní Pavol Šajgalík povedal, že sa necíti ako víťaz, ale ako človek, ktorý má SAV vyviesť zo zložitej situácie.

Spomenul tiež, že sa chce už v najbližších týždňoch stretnúť s príslušnými ministrami, aby sa pri tvorbe ďalšieho rozpočtu predišlo situácii, ktorá sa okolo financovania SAV opakuje každú jeseň.

Novozvolený nominant na predsedu má podľa svojich slov v pláne zmeniť aj ďalšiu z vecí, pre ktorú bol jeho predchodca odvolaný, a to komunikáciu vo vnútri Slovenskej akadémie vied. Vnútri akadémie chce diskutovať aj o podobe jej transformácie, keďže doterajšie predstavy o nej považuje za prekonané.

Bodku za voľbami musí dať prezident

Rozhodnutie o tom, či sa navrhovaný Pavol Šajgalík stane predsedom SAV je v kompetencii prezidenta SR. Očakáva sa, že Andrej Kiska ho do funkcie vymenuje v najbližších dňoch, no ešte pred tým musí odvolať terajšieho predsedu akadémie, Jaromíra Pastoreka.

Za návrh na Pastorekovo odvolanie sa na decembrovom sneme postavilo 62,5 percent členov. Vedci mu vyčítali hlavne zlú komunikáciu vo vnútri SAV a nedostatočné hájenie záujmov inštitúcie pri vyjednávaní o jej rozpočte. Jaromír Pastorek bol na čele inštitúcie druhé volebné obdobie, akadémiu viedol od roku 2009.

Listy cez médiá

Voľby predchádzalo „dopisovanie si cez médiá“ medzi bývalým ministrom školstva Dušanom Čaplovičom a členmi Snemu SAV. Čaplovič odkázal Snemu SAV v otvorenom liste, okrem iného: „Bolo by veľkou chybou, keby niektorí z členov súčasného Predsedníctva SAV kandidovali na predsedu. Ak ste demokratická ustanovizeň, ctíte si ideály demokracie, chcete byť príkladom pre politikov, nerobte rovnaké chyby." Bývalý minister, ktorý v minulosti pôsobil na Archeologickom ústave, v liste vinil za stav akadémie okrem predsedu aj celé predsedníctvo a snem.

Snem SAV na odkaz zareagoval svojím listom, ktorý jeho predseda Karol Marhold poskytol TASR. Vedci v ňom kriticky reagovali na Čaplovičove úvahy o tom, ako by sa mala SAV zachovať, ak si ctí ideály demokracie.

„Akosi pri tom pozabudol (Dušan Čaplovič, pozn. red.) na to, že práve v takom prípade treba brať s patričnou úctou názor väčšiny členov snemu a nie volať po voľbe nového snemu len preto, že snem v hlasovaní o odvolaní predsedu SAV rozhodol tak, ako rozhodol. Jeho členovia sú volenými zástupcami akademických obcí jednotlivých ústavov SAV, len tie ich môžu z funkcie odvolať. Snem v jeho aktuálnom zložení má ako najvyšší samosprávny orgán akadémie svoju legitimitu do času, kým neskončí jeho funkčné obdobie, alebo kým jeho zloženie nezmenia akademické obce ústavov,“ píšu v liste vedci, ktorí mu vyčítajú aj to, že keďže už niekoľko rokov pôsobí mimo akadémie, vidí celú situáciu zvonka.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia