Ľudský čuch rozlíši takmer nekonečné množstvo vôní a pachov

Ľudský čuch dokáže rozlíšiť takmer nekonečné množstvo vôní a pachov. Podľa agentúry Reuters to zistili americkí vedci. Doteraz sa pritom predpokladalo, že človek dokáže rozpoznať „len“ niečo cez 10-tisíc pachov.

Ľudský čuch rozlíši takmer nekonečné množstvo vôní a pachov

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Genia Brodsky and Noam Sobel

Vedci z Rockefellerovej univerzity v New Yorku urobili pokus s 26 mužmi a ženami rôznych rás a etník vo veku od 20 do 48 rokov.

Dobrovoľníci dostali vždy po troch fľaštičkách, dve s rovnakým obsahom a jednu s odlišným. Celkom takto mali určiť 264 rôznych vôní zahŕňajúcich napríklad arómu citrusov, mäty, cesnaku, kože alebo tabaku.

Vedci zatiaľ zaznamenávali ich úspešnosť. Na základe všetkých možných kombinácií 128 molekúl látok spočítali, koľko rôznych pachov by mal byť priemerný človek schopný rozpoznať. Výsledok je viac ako bilión.

„Tým najdôležitejším prínosom tohto výskumu je to , že reviduje doterajšie predstavy o tom, že ľudia majú mizerný čuch," povedala Leslie Vosshallová, ktorej tím štúdiu zverejnil v časopise Science.

Iné výskumy zase ukázali, že ľudia dokážu rozlíšiť niekoľko miliónov farieb a zhruba 340 000 zvukov, ale rozsah ľudského čuchu zostával záhadou. Už od 20. rokov minulého storočia sa pritom tradovalo, že čuch človeka je schopný rozoznať len okolo 10 000 pachov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia