Pytón tmavý má takmer dokonalý navigačný systém

Pytón tmavý (Python bivittatus) má vnútorný kompas, ktorý mu umožňuje doplaziť sa domov po takmer rovnej trase, aj keď sa ocitne vo vzdialenosti desiatok kilometrov od domova. Informovali o tom americkí vedci, ktorých citovala agentúra AFP.

Pytón tmavý má takmer dokonalý navigačný systém

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Thor Hakonsen

Pytóny dorastajú do dĺžky viac ako päť metrov a patria medzi najdlhšie plazy na svete. Pôvodom sú tieto hady z južnej a juhovýchodnej Ázie, ale uchytili sa a značne rozšírili aj v juhofloridskom národnom parku Everglades, kam sa zrejme dostali ako vyhodení domáci maznáčikovia.

Novému životnému prostrediu sa prispôsobili tak dokonale, že sa stali vážnym ohrozením niekoľkých pôvodných druhov, ktorými sa živia.

Vedci odchytili šesť pytónov v parku Everglades, umiestnili ich do uzavretých prepraviek a odviezli na miesta vzdialené 21 až 36 kilometrov. Zvieratám implantovali rádiolokátor a sledovali ich pohyb s pomocou GPS. Merali smer a rýchlosť ich pohybu.

Všetky hady sa okamžite zorientovali smerom k miestu, kde boli odchytené a päť zo šiestich sledovaných hadov sa vrátilo do okruhu piatich kilometrov od miesta odchytu. Šiesty sa počas cesty odchýlil z trasy.

Hady sa „domov“  plazili 94 až 296 dní, čo dokazuje „veľkú motiváciu dostať sa na pôvodné miesto", uviedli vedci v štúdii zverejnenej v časopise Biology Letters. „Táto štúdia dokazuje, že pytóny tmavé majú schopnosť orientácie a navigácie," napísali autori. Podobné schopnosti sa zatiaľ u žiadneho iného druhu hadov nepreukázali.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia