Ovocné mušky používajú pri únikových manévroch taktiku stíhačiek

Ovocné mušky, známe aj ako octomilky, používajú pri úniku pred predátormi pohyby, ktoré pripomínajú manévre stíhacích lietadiel. Sú napríklad schopné uhnúť prudko do strany o 90 stupňov alebo vykonať premet.

Ovocné mušky používajú pri únikových manévroch taktiku stíhačiek

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, John Tann

Vedci z Washingtonskej univerzity zdokumentovali letové umenie ovocných mušiek. Zistili napríklad, že sú schopné zmeniť smer za menej než stotinu sekundy.

Toto sa podarilo vedcom zaznamenať vďaka trom rýchlostným kamerám, ktoré dokážu urobiť 7500 snímok za sekundu. Pre uľahčenie pozorovania boli octomilky, veľké ako sezamové semienko, umiestnené do valcovej komory.

Mušky, ktorým sa v obmedzenom priestore premietali tiene navodzujúce dojem blížiaceho sa dravca, predvádzali najneuveriteľnejšie únikové manévre.

Podľa profesora Michaela Dickinsona z Washingtonskej univerzity octomilky predviedli rovnaké správanie, aké predvádzajú piloti bojových lietadiel, keď chcú využiť všetku ťažnú silu svojho stroja k čo najefektívnejšej zmene polohy a úniku pred prenasledovateľom.

„Boli sme celkom prekvapení tým, ako málo úsilia musia vynaložiť pri pohybe ich krídiel k tomu, aby vytvorili veľmi presný manéver," povedal profesor.

Výsledky výskumy vyšli vo vedeckej štúdii, ktorú zverejnil prestížny vedecký časopis Science.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia