Vedci zistili, prečo sú medvede zdravé napriek vysokému cholesterolu

Polovicu telesnej váhy ľadových medveďov tvorí tuk. Vysoká hladina cholesterolu v krvi im však nerobí žiadne zdravotné problémy. Americkí vedci z Univerzity v Berkeley teraz zistili, prečo to tak je. O objave, ktorý by v budúcnosti mohol pomáhať aj ľuďom, informoval nemecký týždenník Der Spiegel.

Vedci zistili, prečo sú medvede zdravé napriek vysokému cholesterolu

Ilustračná fotografia, zdroj: wikimedia.commons

Človeku by také množstvo cholesterolu, ktoré koluje ľadovým medveďom v krvi, spôsobilo závažné ochorenie obehového systému.

Zvieracím obyvateľom ľadových púští však pomáhajú zvláštne mutácie génu, ktoré sa u nich vyvinuli po tom, čo sa počas evolúcie pred 500 000 rokmi vývojovo oddelili od hnedých medveďov.

Vyplynulo to zo štúdie tímu Rasmusa Nielsena z Kalifornskej univerzity v Berkeley, ktorý skúmal genetickú informáciu 79 grónskych ľadových a desiatich hnedých medveďov zo Škandinávie, Kanady a Aljašky.

Podľa Nielsenovej teórie sa hnedé medvede vydali počas teplejšieho obdobia medzi dvoma ľadovými dobami ďaleko na sever. Keď sa však vrátila zima, more ich odrezalo od možnosti návratu, a oni sa tak museli prispôsobiť krutým arktickým podmienkam. Väčšinu energie sa naučili získavať z tulenieho tuku.

Hlavný rozdiel medzi hnedým a ľadovým medveďom spočíva podľa štúdie práve v schopnosti spracovávať tuk. Obehový systém arktických šeliem dokáže lepšie odvádzať cholesterol z krvi, a znižovať tak riziko ochorení, ako je napríklad infarkt. Pretože žijú v oblasti, kde je stály nedostatok pramenitej vody, naučili sa vyrábať si sami väčšinu potrebných tekutín ako vedľajší produkt štiepenia tukov v tele.

Vedci dúfajú, že by im tento výskum mohol pomôcť pri vývoji nových spôsobov liečby ochorení srdca a obehového ústrojenstva u ľudí.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia