Elektródy na mozgu vyliečili niekoľko žien z anorexie

Vedci experimentálne liečili ženy, ktoré trpeli mentálnou anorexiou. Liečba priniesla len čiastkový úspech.

Elektródy na mozgu vyliečili niekoľko žien z anorexie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, außerirdische sind gesund

Mentálnou anorexiou trpí celosvetovo takmer percento ľudí. Prejavuje sa v odmietaní potravy a v skreslených predstavách o vlastnom tele.

Najčastejšie postihuje ženy vo veku od 15 do 19 rokov. Úmrtnosť sa pohybuje od šiestich do jedenástich percent, čo z nej robí jednu z najsmrteľnejších psychických chorôb.

Vedcom sa poradilo pomocou elektród, implantovaných do mozgu, úspešne vyliečiť niekoľko žien z tejto zákernej choroby.

Do experimentu sa zapojilo šesť žien vo veku od 24 do 57 rokov. Štyri z nich trpeli anorexiou až 37 rokov. Žiadna liečba im doteraz neúčinkovala.

Vedci pacientkam implantovali elektródy do tej časti mozgu, ktorá reguluje emócie. Tam mali upravovať aktivitu dysfunkčných mozgových spojov. Toto zariadenie bolo spojené s generátorom, zasunutým pod kožu.

Ide o techniku hlbokej mozgovej stimulácie, ktorá je zatiaľ v experimentálnej fáze. Doteraz sa využívala napríklad na liečbu Parkinsonovej choroby, či chronických bolestí.

Tri ženy napokon dokázali po šiestich mesiacoch pribrať, zlepšila sa im nálada a zmizli úzkosti.

Naopak u ďalších troch žien liečba nezabrala a dostavili sa vážne nepriaznivé účinky, ako záchvaty, panika, nevoľnosť, či bolesť.

Napriek tomu, že liečba bola nakoniec úspešná len u časti pacientok, vedci si myslia, že je nádejná. Ich štúdia vyšla v časopise Lancet.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia