Depresia nemá zvláštny vplyv na rakovinu

Francúzski vedci na základe viacročného výskumu popreli zaužívané tvrdenie, že depresia má nejaký vplyv na vznik rakoviny. Platí však, že depresie môžu zvyšovať riziko kardiovaskulárnych chorôb. Píše sa to v správe, z ktorej citoval server francúzskej televízie TF1.

Depresia nemá zvláštny vplyv na rakovinu

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, McKay Savige

Lekársky výskum trval od roku 1994 do roku 2009 a sledoval až 14 203 ľudí. Neodhalil pritom žiadnu zvláštnu súvislosť medzi prejavmi depresie v živote človeka a neskorším vznikom niekoľkých druhov rakoviny, ako je rakovina prostaty, prstov, hrubého čreva, alebo krvi.

„Utkvelé predstavy majú niekedy tuhý korienok. Hneď od počiatkov medicíny sa spájala melanchólia s rastom zhubných nádorov. Názor pretrváva dodnes a to napriek tomu, že ho doposiaľ nepodporila žiadna väčšia štúdia,“ povedal psychiater Cédric Lemogne za parížskej nemocnice Georges Pompidou.

Preukázané podľa neho nie je ani to, že by sa pacientom s rakovinou zvlášť zhoršovali ich stav kvôli depresiám, ktorými práve kvôli rakovine trpí asi štvrtina z nich. Tieto depresie sa musia liečiť súčasne s rakovinou.

Existuje naopak silná väzba medzi depresiami či stresom a kardiovaskulárnymi chorobami, dodal Lemogne, ktorý výskum koordinoval.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia