Lekárstvo  |  Biológia a chémia

Pre mamičky v rizikovom tehotenstve svitá nová nádej, pomôcť môžete aj vy

Organizátori Geneton, s.r.o. , Prírodovedecká fakulta UK

Miesto konania Prírodovedecká fakulta UK, Bratislava

Odber plodovej vody , amniocentéza, je jedným z najnepríjemnejších zákrokov, ktoré absolvujú mnohé mamičky počas tehotenstva. Lekár pomocou dlhej ihly prenikne cez brušnú stenu matky do maternice a odoberie malé množstvo plodovej vody, ktorá obklopuje plod. Odobratá vzorka slúži na ďalšie vyšetrenia, a dá sa vďaka nej vylúčiť napríklad Downov syndróm. Tento pre matku veľmi stresujúci zákrok však v sebe nesie aj riziko ohrozenia plodu a môže byť príčinou ďalších komplikácií v tehotenstve.

Na Slovensku sa výskumný tím spoločnosti Geneton v spolupráci s Prírodovedeckou a Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave venuje novej metóde, pomocou ktorej by tento invazívny zákrok mohol byť nahradený bezpečným a jednoduchým odberom slín matky. Vo výskumnom projekte s komplikovaným názvom: Analýza voľnej fetálnej DNA získanej zo slín tehotných žien a jej potenciálne využitie v neinvazívnej prenatálnej DNA diagnostike, vedci skúmajú sliny tehotných žien a hľadajú v nich úseky DNA, ktoré patria zatiaľ nenarodenému bábätku.

Zavedenie tejto novej metódy do bežnej praxe by raz a navždy poslalo amniocentézu do histórie. Pre mnohé mamičky, nielen na Slovensku, by to znamenalo koniec obáv z nepríjemného zákroku a poskytlo im viac pohody počas radostného očakávania nového potomka.

Radi by ste aj vy pomohli pri tomto dôležitom výskume? Máte jedinečnú príležitosť. Dňa 7.3.2014 sa bude organizovať odberový deň, na ktorom môžu tehotné mamičky medzi 10. - 24. týždňom tehotenstva odovzdať vzorku krvi a slín. Odmenou pre Vás bude okrem dobrého pocitu z dobrého skutku aj to, že vám výskumníci na základe DNA analýzy z vašej krvi zadarmo prezradia, či čakáte chlapčeka alebo dievčatko.

Projekt bol podporený grantovou agentúrou APVV, pod číslom 0720-10 a jeho cieľom je identifikovať prítomnosť fetálnej DNA v slinách tehotných žien a overiť možnosť použitia takto získanej DNA plodu v prenatálnej DNA diagnostike.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia