Človek a spoločnosť  |  Dejiny

Oslavy 70. výročia SNP

Organizátori Múzeum SNP v Banskej Bystrici, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov,mesto Banská Bystrica, Úrad vlády SR, Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo obrany SR, Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Miesto konania Areál pod pamätníkom SNP, Banská Bystrica

— Zobraziť na mape

Tohtoročné oslavy 70. výročia vypuknutia SNP potrvajú štyri dni a zúčastnia sa ich mnohé zvučné mená. Slávnostné otvorenie osláv sa začne v štvrtok 28. augusta o 19.00 hod. koncertom banskobystrickej Štátnej opery.

Hlavnou časťou osláv bude piatok 29. augusta, kedy vystúpi aj mnoho významných osobností a hudobných telies. Okrem iných si návštevníci budú môcť vychutnať svetoznámych Alexandrovcov, slovenský ľudový skvost SĽUK, ktorý oslavuje svoje 65. narodeniny či zoskupenie Boban Markovič Orchestra, ktoré môžete poznať napríklad z Kusturicových filmov. V rámci osláv vystúpi aj česká hudobná stálica Marie Rottrová ako sólistka orchestra Karla Vlacha a piatkový program nakoniec uzavrie výnimočný projekt "Vlčia stráž", v rámci ktorého budú slovenskými hudobníkmi odprezentované zhudobnené verše povstaleckých básnikov, ktorí počas SNP zahynuli. 

Slávnostný program bude v sobotu pokračovať na námestí SNP vystúpením koncertného súboru vzdušných síl USA v Európe, po ktorom prídu povstalecká armáda a technika s dobovou ukážkou mobilizácie civilistov, ich vystrojenia a vyzbrojenia. Ukážku uzavrie odjazd kolóny na železničnú stanicu Banskej Bystrice. V nedeľu si návštevníci budú môcť vychutnať dynamickú ukážku pancierového vlaku Štefánik v priestoroch železničnej stanice v Šalkovej. 

Pre podrobnejšie informácie o programe, ako aj o Slovenskom národnom povstaní a oslavách ako takých navštívte oficiálnu stránku podujatia. 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia