Dejiny

Medzi sociálnym a politickým radikalizmom (1918 - 1939)

Organizátori Historický ústav SAV

Miesto konania Bratislava

Artikulácia sociálnej nespokojnosti a hľadanie alternatív v krízových obdobiach vývoja spoločnosti na Slovensku v medzivojnovom období. Témou konferencie je problematika sociálnej nespokojnosti, protestu a radikalizmu a ich artikulácie v politickom a ideologickom diskurze na Slovensku v medzivojnovom období.

Problematika sociálneho radikalizmu a jeho politickej artikulácie je pevnou súčasťou dejín modernej spoločnosti i dejín občianskej emancipácie. Ani dnes to nie je uzavretá kapitola. V súvislosti s globálnymi politickými a ekonomickými turbulenciami a ich regionálnymi a lokálnymi sociálnymi dôsledkami sa k tejto téme začína v zvýšenej miere vracať pozornosť odbornej verejnosti. Výskum sociálneho a politického radikalizmu ako sprievodných javov spoločenských kríz, zažíva ďalšiu renesanciu.

Ústrednou témou pripravovanej konferencie je analýza prejavov sociálneho radikalizmu a jeho diskurzívnych reprezentácií v historicky a kultúrne špecifickom časopriestore – na Slovensku v prvej polovici 20. storočia. Keďže ambíciou je prispieť k rozšíreniu poznania tejto problematiky v širšom kontexte strednej Európy, zvolené časopriestorové vymedzenie nie je striktné. Príspevky sa môžu zaoberať témou aj na príkladoch z okolitých či porovnateľných regiónov strednej Európy.

Návrhy príspevkov s anotáciami v rozsahu 1000 – 1800 znakov je možné zasielať do 10. 11. 2014 na adresu Juraj.Benko@savba.sk.
O akceptovaní či zamietnutí prihlášky budete informovaní do 30. 11. 2014, príspevok na konferencii nesmie presiahnuť 20 minút.
Vybrané príspevky budú publikované. Konečný termín pre odovzdanie príspevkov v publikovateľnej podobe je 31. 8. 2015.

Pre ďalšie informácie navštívte oficiálnu stránku podujatia. 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia