Dejiny

Staroveký Egypt v slovenskej literatúre

Organizátori Nadácia Aigyptos

Miesto konania Múzeum mesta Bratislavy - Červený salón Apponyiho paláca, Radničná 1, Bratislava

— Zobraziť na mape

V piatok 13. februára sa o 17.30 hod. v rámci 4. Bratislavského cyklu egyptologických prednášok uskutoční prednáška venovaná starovekému egyptu v slovenskej literatúre.

Staroveký Egypt je síce okrajovou témou v slovenskej literatúre, ale nie nevýznamnou. Už v prvom slovenskom románe navštívil „René mláďenec“ staroegyptské pamiatky pri Káhire, a o nich tiež písali prví slovenskí cestovatelia. Najvýznamnejším autorom beletrie o starovekom Egypte v slovenčine bol nedávno zosnulý Ján Lenčo a pripomenieme si jeho diela, vrátane najdôležitejšej novely Egypťanka Nitokris. V populárno-vedeckej literatúre nemôžeme zabudnúť na Vojtecha Zamarovského, povieme si o tom, ako jeho diela vníma súčasná egyptológia.

Pednášku bude viesť Mgr. Martin Odler, ktorý vyštudoval egyptológiu, pravekú a klasickú archeológiu na FF UK v Prahe a v súčasnosti je doktorandom a vedeckým pracovníkom Českého egyptologického ústavu FF UK v Prahe, ako aj pracovníkom Ústavu orientalistiky SAV. Od roku 2009 sa pravidelne zúčastňuje expedícií v Abúsíre, od roku 2011 pracuje i na expedíciách Českého eg. ústavu do Sudánu a od roku 2014 je členom poľsko-slovenskej misie na lokalite Tell el-Retábí. Zaoberá sa staroegyptskou materiálnou kultúrou a tematikou Egypta v slovenskej kultúre a literatúre.

Vstupné na podujatie je 2 eurá.

Pre viac informácií navštívte oficiálnu webovú stránku prednášky.

 

Trailer k prednáškovému cyklu 2015:

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia