Dejiny

Mocenská sebaprezentácia panovníkov 18. dynastie

Organizátori Nadácia Aigyptos

Miesto konania Múzeum mesta Bratislavy - Červený salón Apponyiho paláca, Radničná 1, Bratislava

— Zobraziť na mape

V piatok 13. marca sa o 17.30 hod. v rámci 4. Bratislavského cyklu egyptologických prednášok uskutoční prednáška venovaná mocenskej sebeprezentácií panovníkov z 18. storočia.

Osemnásta dynastia (asi 1550-1295 p. n. l.) predstavuje v dejinách starovekého Egypta v rade ohľadov prelomovú dobu, charakterizovanú nielen významným kultúrnym rozkvetom, ale predovšetkým vojensko-politickými úspechmi, ktoré boli vskutku bezprecedentné. Behom 18. dynastie dosiahol Egypt najväčší známy územný rozsah a mocenský vplyv, a to ako v Núbii, tak aj v oblasti Syropalestíny.

Cieľom tejto prednášky však nie sú dejiny týchto výbojov, ale zameranie sa na ich ideové pozadie, na dôsledky, ktoré mali vplyv na vlastnú mocenskú ideológiu panovníkov 18. dynastie a v tejto súvislosti tiež na formu, ktorou bola táto mocenská ideológia behom 18. dynastie zachytávaná.

Prednášajúci Mgr. Daniel Šichan je študentom doktorandského štúdia odboru egyptológia na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V rámci svojho štúdia sa zaoberá mocenskou rétorikou staroegyptských panovíkov. Zúčastňuje sa tiež archeologických výskumov v Egypte.

Vstupné na podujatie je 2 eurá.

Pre viac informácií navštívte oficiálnu webovú stránku prednášky.

 

Trailer k prednáškovému cyklu 2015:

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia