Dejiny

Oáza Bahréja nielen z vtáčej perspektívy

Organizátori Nadácia Aigyptos

Miesto konania Múzeum mesta Bratislavy - Červený salón Apponyiho paláca, Radničná 1, Bratislava

— Zobraziť na mape

V piatok 12. júna sa o 17.30 hod. v rámci 4. Bratislavského cyklu egyptologických prednášok uskutoční prednáška venovaná oáze Bahréja.

Už viac ako desať rokov vedú egyptológovia z Českého egyptologického ústavu FF UK v Prahe multidisciplinárnu skupinu odborníkov, ktorí odkrývajú rozmanité podoby miznúcich pamiatok v egyptskej Západnej púšti. Prinášajú tak množstvo nových, často nečakaných informácií, týkajúcich sa predovšetkým charakteru a intenzity osídlenia. Jednoznačne dominujú relikty z Ptolemaiovskej a Rímskej doby. Práve vtedy totiž Západné oázy a Bahréja/el-Héz zvlášť, predstavovali veľmi prosperujúce hospodárske centrá, takmer nezávislé na ekonomike Nílskeho údolia, ale ovplyvňované egyptskou i antickou kultúrou.

Prednášajúca Doc. PhDr. Kveta Smoláriková, PhD vyštudovala egyptológiu a klasickú archeológiu na FF UK v Prahe. Od roku 1993 sa zúčastňuje archeologických výskumov na rôznych lokalitách starovekého Dolného Egypta. Špecializuje sa na archeológiu a históriu Neskorej doby (1. tisícročie pr. n. l.), grécko-rímske osídlenie Egypta a kontakty Egypta s kultúrami východného Stredomoria. V súčasnosti pôsobí ako docentka egyptológie v Českom egyptologickom ústave FF UK v Prahe.

Vstupné na podujatie je 2 eurá.

Pre viac informácií navštívte oficiálnu webovú stránku prednášky.

 

Trailer k prednáškovému cyklu 2015:

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia