Veda v CENTRE: Rastliny už nestačia nášmu tempu

Veda v CENTRE: Rastliny už nestačia nášmu tempu

Organizátori Centrum vedecko-technických informácií SR , Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti , Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Miesto konania Lamačská cesta 8/A, Bratislava

— Zobraziť na mape

V štvrtok 30. apríla sa uskutoční ďalšia vedecká kaviareň zo série Veda v CENTRE, tento krát na tému rastlín, konkrétne dôvodov a spôsobov stále potrebného zlepšovania ich vlastností. Hosťom bude molekulárny biológ a uznávaný odborník na rastlinné biotechnológie doc. RNDr. Ján Kraic, PhD. z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra – Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch.

Doc. RNDr. Ján Kraic, PhD. je súčasne pedagógom na Fakulte prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Oblasťou jeho vedeckého záujmu sú rastlinné biotechnológie, predovšetkým využitie genotypovania, molekulárneho šľachtenia, genetického modifikovania a všeobecne charakterizovania genómov a genotypov rastlín.

Aprílová kaviareň nadväzuje na skutočnosť, že sa ľudstvo dostalo do stavu, kedy musí vyvíjať a aj veľkoplošne pestovať geneticky modifikované rastliny. Ak existuje vo verejnosti názor, že tadiaľ cesta nevedie, v takom prípade je ale potrebné, spolu s odborníkmi, odpovedať a hľadať riešenia na mnohé, veľmi vážne otázky.

Na prednáške sa teda okrem iného dozvieme aj to, čo je podstatou cieleného a kontrolovaného prenosu génov medzi organizmami a ako ďaleko sme sa dostali v zlepšovaní vlastností rastlín práve týmto spôsobom. Hosť kaviarne objasní odkedy a prečo vlastne človek vylepšuje vlastnosti rastlín, ako aj aké zásadné objavy a dôvody ovplyvnili a urýchlili tento proces.

Podujatie sa uskutoční v budove CVTI SR, v konferenčnej miestnosti na druhom poschodí. Vstup je voľný. 

Pre viac informácií o tejto zaujímavej téme, ako aj o samotnom podujatí, navštívte jeho oficiálnu stránku. 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia