VEDA V CENTRE: Drogy, steroidy a liečivá v životnom prostredí

VEDA V CENTRE: Drogy, steroidy a liečivá v životnom prostredí

Organizátori Centrum vedecko-technických informácií SR , Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti , Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Miesto konania CVTI SR, Lamačská cesta 8/A, Patrónka, Bratislava

— Zobraziť na mape

Vo štvrtok 29. 9. 2016 o 17.00 hod. privíta v CVTI SR septembrová vedecká kaviareň mladého slovenského chemika Ing. Tomáša Mackuľaka, PhD. z Oddelenia environmentálneho inžinierstva na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie na STU v Bratislave.

Tomáš Mackuľak sa vo svojej výskumnej práci venuje monitoringu rôznych liečiv, steroidov, drog a ich metabolitov priamo v odpadových vodách odtekajúcich z čistiarní, hudobných festivalov či zdravotníckych zariadení, a následne aj možnosťou ich účinného odstránenia priamo z vôd.

Septembrová Veda v CENTRE nám priblíži progresívne biologické a chemické postupy, ktoré sú schopné účinne odstraňovať nielen celý rad mikropolutantov priamo z odpadových vôd spomenutých zdrojov, ale v prípade chemických postupov ich aj účinne dezinfikovať. V prednáške sa dozviete ako sa dá využívať monitoring hlavne legálnych a ilegálnych drog v odpadových vodách pri skúmaní spotreby jednotlivých typov drog v mestách, či napríklad na veľkých hudobných festivaloch. Už v súčasnosti sa využívajú takto získané výsledky spolu s dotazníkmi či odbornými lekárskymi a policajnými správami pre potreby Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť, ktoré každoročne monitoruje výskyt a spotrebu drog v Európe.

Septembrová Veda v CENTRE v Bratislave je zároveň aj jedným zo sprievodných podujatí v rámci Európskej Noci výskumníkov 2016.

Vstup na podujatie je voľný.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia