Ústav elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky FEI STU
Fakulta elektrotechniky a informatiky STU Sektor vysokých škôl

Ústav elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky FEI STU

Ústav elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky vznikol 1. 5. 2011 zlúčením Katedry elektroenergetiky, Katedry elektrotechnológie, Katedry elektrických strojov a prístrojov a Katedry mechaniky.

Pracoviská ústavu sú zamerané na: výrobu, prenos, distribúciu a efektívne využitie elektrickej energie, svetelnú techniku, návrh svietidiel pre automobily, technológiu slaboprúdových a silnoprúdových zariadení a na káblovú techniku, meranie elektrofyzikálnych vlastností materiálov a systémov, výskum degradačných procesov vyvolaných najrôznejšími mechanizmami, vývoj, konštrukciu a diagnostiku elektrických strojov, prístrojov, pohonov a výkonovej polovodičovej techniky, analytickú termomechaniku a mechaniku zariadení v jadrových elektrárňach, komplexné konštruovanie pomocou vyšších systémov CAD.

Súčasťou výskumnej činnosti ústavu je aj riešenie projektov ako Počítačové modelovanie mechanických a mechatronických prvkov z nových kompozitných materiálov s premenlivými vlastnosťami, Energetická hospodárnosť osvetlenia v budovách  či Pokročilé piezoelektrické MEMS senzory tlaku.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia