Katedra elektroniky a multimediálnych telekomunikácií FEI TUKE
Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE Sektor vysokých škôl

Katedra elektroniky a multimediálnych telekomunikácií FEI TUKE

Katedra bola založená v roku 1969.

Katedra elektroniky a multimediálnych telekomunikácií je vedecko-pedagogickým pracoviskom Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. V oblasti vysokoškolského vzdelávania garantuje poskytovanie vysokoškolského vzdelávania v bakalárskom, inžinierskom a doktorandskom štúdiu v študijných programoch z odborov elektronika a telekomunikácie (programy ako infoelektronika a multimediálne telekomunikácie). Po úspešnej akreditácii by mala byť garantom nového perspektívneho študijného programu smartelektronika (bakalárske, inžinierske a doktorandské štúdiu), ktorý je orientovaný na najviac perspektívne oblasti aplikovanej elektroniky.

Smartelektronika je moderná oblasť aplikovanej elektroniky zameraná na výskum, vývoj a produkciu inteligentných elektronických zariadení a systémov, ktoré pracujú spravidla autonómne na základe komunikácie (interakcie) s iným smartelektronickým zariadením (tzv. M2M systémy, z angl. machine-to-machine interaction) s cieľom napĺňať definované ciele v M2M sústavách smartelektronických zariadení alebo v bezprostrednej interakcii s človekom s cieľom poskytovať človeku služby a/alebo znalosti nutné pre jeho rozhodovanie.

Ako príklady smartelektronických systémov možno uviesť smartfóny, inteligentné televízne prijímače, inteligentné domy, systémy asistenčných služieb pre vodičov motorových vozidiel (autoelektronické systémy), vybrané zariadenia lekárskej elektroniky (napr. ultrazvukové zobrazovacie systémy), radarové systémy na lokalizáciu osôb v mimoriadnych situáciách, systémy hlasovej komunikácie človek-stroj, koncové zariadenia pre koncepciu tzv. internetu vecí, senzorové siete v automobiloch, senzorové siete na monitorovanie stavu životného prostredia (ovzdušie, vodné toky), inteligentné meracie a monitorovacie systémy, atď. Tieto príklady ilustrujú objektívnu spoločenskú potrebu vzdelávania odborníkov v oblasti smartelektroniky.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia