Katedra konštruovania a častí strojov SjF UNIZA
Strojnícka fakulta ZU Sektor vysokých škôl

Katedra konštruovania a častí strojov SjF UNIZA

Dnešná Katedra konštruovania a častí strojov začala písať svoju históriu ako Katedra základov strojníctva Vysokej školy železničnej v Prahe už v roku 1953.

Organizačnú štruktúru katedry tvoria Oddelenie konštruovania a Oddelenie CAD systémov. Súčasťou katedry sú tiež laboratóriá - Laboratórium bioniky, Laboratórium ECAP, Laboratórium rapid prototyping, Laboratórium reverse engineering a Laboratórium tribológie.

Výskum katedry sa zameriava na témy ako konštrukčný vývoj, inovácie, kinematické, dynamické a pevnostné analýzy a optimalizácia konštrukčných parametrov navrhovaných výrobkov. Medzi aktuálne riešené úlohy patrí výskum magnetických prevodov, skúšanie a diagnostika prevodoviek, vývoj zariadenia pre skúšanie vysokorýchlostných ložísk železničných vozňov, vývoj elektromobilu, výskum v oblasti plasticky spevnených materiálov, alebo aj výskum tribologických vlastností materiálov.

Súčastou výskumnej činnosti je aj riešenie vedeckých projektov ako ProHiSpeB - prototyp nápravového telematického ložiska pre vysoké rýchlosti.

 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia