Monika Rychtáriková
Sektor vysokých škôl

Monika Rychtáriková

Doc. Ing., PhD.

Katedra konštrukcií pozemných stavieb SvF STU

fyzička

Doc. Ing. Monika Rychtáriková, PhD. – docentka na Katedre konštrukcií pozemných stavieb Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.  

V rokoch 1993 – 1998 študovala na Stavebnej fakulte STU v Bratislave, kde získala titul stavebná inžinierka. V rokoch 1996 – 1998 absolvovala doplnkové pedagogické štúdium na STU. Svoju vedeckú kariéru začala v roku 1998 na Katedre konštrukcií pozemných stavieb vo vednom odbore Teória a konštrukcie pozemných stavieb ako interná doktorandka. Pod vedením školiteľov – prof. Františka Ohrabla a prof. Petra Tomašoviča – napísala dizertačnú prácu v angličtine na tému „Room Acoustic Prediction of Halls for Music Performance”. Neskôr pracovala na výskumných úlohách v rôznych oblastiach stavebnej fyziky – akustiky, aerodynamiky budov a simuláciách hnaného dažďa na fasádu. Postupne sa jej vedecká činnosť vyprofilovala najmä v oblasti priestorovej a stavebnej akustiky, v ktorej sa rokmi stala medzinárodne uznávanou expertkou.

Od roku 2002 doteraz pôsobí na Katedre konštrukcií pozemných stavieb STU v Bratislave. Od roku 2005 je výskumnou pracovníčkou Laboratory of acoustics, KU Leuven v Belgicku. V roku 2010 sa habilitovala na docentku v odbore pozemné stavby.

Od februára 2016 je koordinátorkou EU projektu Horizon 2020 – RISE „papabuilid” za STU Bratislava. V medzinárodnom výskumnom projekte s názvom „Subjective assessment of sound insulation” bola vedúcou osobnosťou projektu. V zahraničí bola tiež zapojená do niekoľkých výskumných projektov a grantov, napr. v Belgickom federálnom projekte DRUPSSuC bola zodpovednou riešiteľkou časti urbanistická akustika. Jej odborná činnosť a erudovaná profesionálna všestrannosť sa odrazili vo využití pre potreby spoločenskej praxe vo vyše 50-tich expertíznych posudkoch, pri riešení akustických problémoch a v siedmich realizovaných projektoch z oblasti architektúry a pozemných stavieb.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia