Oddelenie hydrológie pôdy
Ústav hydrológie SAV Štátny sektor

Oddelenie hydrológie pôdy

Výskum na oddelení sa zameriava na štúdium procesov prenosu vody vo vodou nenasýtenom pórovitom prostredí a tvorba zovšeobecnených zákonitostí týchto procesov.

Predmetom výskumu sú tiež metódy určovania fyzikálnych charakteristík pôdy a iných pórovitých prostredí v poľných a laboratórnych podmienkach, štúdium zákonitostí procesu prenosu vody a látok v nehomogénnych pôdach a v pôdach s viacmodálnou pórovitosťou (pôdna matrica, makropóry rôzneho druhu) či monitorovanie a meranie charakteristík režimov vody, látok a energie v pôde a ich modelovanie.

Medzinárodná spolupráca prebieha prostredníctvom grantových projektov. V súčastnosti má oddelenie dohodu o spolupráci s Ústavom pôdy a rastlín v Bet Dagan(Izrael), s Ústavom pôdoznalectva a chémie pôdy MAV v Budapešti či s Ústavom Agrofyziky Poľskej akadémie vied (Lublin, Polsko). Ústav sa tiež podieľa na medzinárodnom programe The International Geo-sphere - Biosphere Programme, účasní sa projektu Biospheric Aspects of the Hydrological Cycle, a to riešením problému Pohyb vody a energie v systéme atmosféra-vegetácia-pôda-podzemná voda, ktorý sa rieši v podmienkach Žitného ostrova.

V prípade záujmu o spoluprácu, kontaktujte Kanceláriu pre transfer technológií, poznatkov a ochranu duševného vlastníctva Slovenskej akadémie vied.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia