Michal Dubovický
Veda a výskum

Michal Dubovický

RNDr., CSc.

Ústav experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV
Slovenská akadémia vied

riaditeľ

Študoval všeobecnú biológiu so zameraním na antropológiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde absolvoval aj rigorózne štúdium. V roku 1998 ukončil postgraduálne štúdium v Ústave experimentálnej endokrinológie SAV a bol mu udelený titul kandidáta biologických vied.

Od roku 1992 pracuje v Ústave experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV, najprv ako odborný a v súčasnosti ako samostatný vedecký pracovník. Dlhodobo pôsobil vo vedení ústavu, a to ako vedecký tajomník, neskôr ako zástuca riaditeľa a riaditeľ. Venuje sa experimentálnemu výskumu dôsledkov pôsobenia nadmerného stresu a psychoaktívnych látok počas tehotenstva a dojčenia na funkčný vývin mozgu a správanie potomstva s dôrazom na neuroendokrinné a neurobehaviorálne regulácie a adaptácie organizmu na nové prostredie. Je spoluautorom monografie „Teratológia: Princípy a hodnotenie abnormálneho vývinu“, ktorá bola ocenená prémiou Literárneho fondu za rok 2015. Je autorom a spoluautorom vyše 60 odborných a vedeckých prác publikovaných v recenzovaných medzinárodných vedeckých časopisoch. Externe prednáša na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského na Katedre fyziológie živočíchov a etológie.

V rokoch 2001 a 2002 absolvoval študijný pobyt na School of Medicine, Wright State University, Dayton, Ohio v USA. Tu sa venoval výskumu spolupôsobenia nadmerného stresu a chemických látok na správanie experimentálnych zvierat. Tento výskum bol súčasťou veľkého projektu, ktorý sa zaoberal príčinami vzniku tzv. „syndrómu vojny v zálive“, ktorým trpeli veteráni vojny v Iraku v roku 1991.

Je predsedom Slovenskej toxikologickej spoločnosti SETOX, ktorá organizuje pravidelné medzinárodné toxikologické konferencie TOXCON. Venuje sa tiež popularizácii vedy, hlavne neurobehaviorálnej teratologie a toxikológie, s dôrazom na bezpečné používanie chemických látok a pôsobenie iných vplyvov na vyvíjajúci sa organizmus.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia