V Aureliu sa exponátov jednoducho musíte dotknúť

— Lenka Uherová

V Olomouci majú Pevnost poznání, v Brne VIDA! Science centre a v Ostrave Malý svět techniky U6. Od včera má svoje zážitkové vedecké centrum aj Bratislava. Dostalo názov Aurelium.

V Aureliu sa exponátov jednoducho musíte dotknúť

Aurelium, archív: Lenka Uherová

Zážitkové centrum vedy Aurelium bolo zriadené v rámci projektu Popularizácia vedy a techniky na Slovensku (PopVaT). Hlavnou myšlienkou centra je popularizovať vedu tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové vedomosti a zážitky. Projekt má spájať školu, múzeum, aj zábavný park.

Aurelium sa preto nesie v znamení hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“ a vedecké poznatky, či akékoľvek učivo sú skryté v zábavných experimentoch. Návštevníci tu preto nájdu množstvo exponátov, ktorých sa na rozdiel od tých múzejných jednoducho musia dotýkať.

Učiteľ Einsteina

Centrum vedy Aurelium  sa nezameriava na všetky vedecké oblasti, ale najmä na fyziku. Jeho cieľom je tiež inšpirovať mladých ľudí k štúdiu technických vied. „V minulosti malo Slovensko viacero významných osobností na poli vedy a techniky, ktoré sa zapísali do celosvetových dejín. Snažíme sa preto aj takýmto spôsobom prilákať ľudí k vede a technike a ukázať im, že môže byť aj milá a hravá,“ hovorí vedúci centra Martin Smeja.

Názov centra je odvodený od krstného mena významného slovenského vedca, profesora Aurela Stodolu. Rodák z Liptova bol významný fyzik aj technik a okrem iného položil základy teórie parných a plynových turbín. Vyučoval dokonca aj slávneho Alberta Einsteina, kvôli čomu je mottom centra jeho citát „Dôležité je neprestať sa pýtať“.

Razic minci Lenka Uherova

Razič mincí - otočíte koleso, ktorým vyberiete razidlo a stlačením páčky vhodíte žetón medzi raznice. Opätovným otočením kolesa vypadne vyrazený žetón. Archív: Lenka Uherová

Tvorcovia budovali centrum s myšlienkou, že každý človek sa najľahšie učí cez vlastné skúsenosti a zážitky. Preto chcú návštevníkom poskytnúť príležitosť samostatne si vyskúšať a objaviť, ako každý exponát v centre funguje.

Ak by si návštevníci predsa len nevedeli s nejakým exponátom poradiť, k dispozícii sú animátori, ktorí sú pripravení pomôcť. „Každý exponát tiež obsahuje popis, ktorý usmerňuje návštevníkov a tiež inšpiruje k samostatnému bádaniu a spoznávaniu fyziky,“ hovorí Martin Smeja.

Zábavné vzorce

Návštevníci sa v Aureliu stretnú s exponátmi, ktoré interpretujú rôzne fyzikálne zákonitosti a javy. Sú pritom rozdelené do viacerých kategórií: Človek, obnoviteľné zdroje, ekológia; Elektrina, magnetizmus, komunikačné technológie; Chémia a materiály; Matematika a základné fyzikálne javy; Mechanika, termika, strojárstvo; Robotika, automatizácia; Svetelná technika, vlnenie, svetlo, optika.

Manta Lenka Uherova

MANTA - lietajúca lektráreň, archív: Lenka Uherová

Podľa Martina Smeja je každý exponát zábavnou a hravou interpretáciou rovnice, vzorca alebo definície, ktoré sa vyučujú v školách. Exponáty ich majú nielen lepšie vysvetliť, ale tiež ukázať, ako sa prejavujú v praxi. „Preto je dôležité dať každému exponátu čas a zamyslieť sa nad ním. Vtedy vie byť veľkým pomocníkom v osobnom rozvoji,“ odporúča Martin Smeja.

V centre nezostávajú len pri stálych exponátoch. Podľa Martina Smeja majú pripravenú napríklad laserovú show a ukážky exponátov pracujúcich pod vysokým napätím. Tie sú z bezpečnostných dôvodov v osobitnej časti, kde ich spúšťajú v pravidelných časových intervaloch. „V budúcnosti tiež plánujeme rôzne vedecké podujatia, ako súťaže alebo prednášky. O všetkých budeme vždy včas informovať,“ hovorí Martin Smeja.

Zároveň dodáva, že centrum budú časom obnovovať a prinášať nové exponáty, aby bolo pre návštevníkov vždy pútavé.

Exkurzia je bezplatná a môžete sa na ňu rezervovať buď telefonicky na 0918 547 478, alebo cez e-mail: aurelium@cvtisr.sk

Archimedova skrutka Lenka Uherova

Archimedova skrutka - jedno z najstarších známych čerpadiel, ktoré sa používa aj ako dopravník zrnitých látok, prepravuje ryby, čistí odpadovú vodu, odstraňuje sneh, je súčasťou vrtákov, ale uplatňuje sa aj pri výrobe elektrickej energie, archív: Lenka Uherová

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia