Tokijské múzeum predstavilo roboty pripomínajúce ľudí

V tokijskom múzeu budú môcť návštevníci stretnúť roboty, ktoré vyzerajú a komunikujú skoro ako ľudia. Zámerom expozície je skúmať, ako na seba ľudia a roboti vzájomne reagujú a ako sa človek odlišuje od stroja, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na japonského odborníka na robotiku.

Tokijské múzeum predstavilo roboty pripomínajúce ľudí

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Keoni Cabral

„Zostrojovaním robotov objavujeme, čo to znamená byť človekom,“ povedal Hiroši Išiguró, profesor univerzity v japonskej Osake. „Skúmame tak, čo znamenajú emócie, vedomie, čo je to myslenie.“ Jeho poslednými výtvormi sú ženský robot Otonaroid a dievča pripomínajúci robot Kodomoroid. Dopĺňa ich mužská hlava robota Telenoida.

Roboty, ktoré budú v tokijskom múzeu Miraikan vystavené od stredy, majú silikónovú kožu a umelú svalovinu. Pri hovorení pohybujú ružovými perami, pokyvujú hlavou, žmurkajú alebo krčia obočím. Síce sedia, ale dokážu hýbať rukami. Otonaroid pred zástupcami médií bez zajakania sa prečítal správy a nenútene recitoval zložité jazykolamy.

Uvedenie robotov sa však nezaobišlo bez drobných problémov, keď sa jednému z nich pri hovorení nehýbali pery.

Profesor Išiguró potvrdil, že Japonsko je svetovou špičkou vo výrobe spoločenských robotov, ale zároveň uznal, že vo vojenskej robotike jeho krajina zaostáva za Spojenými štátmi.

Podľa vedca sú roboty dostupným tovarom, podobne ako napríklad laptop. Pripomenul, že japonská spoločnosť Softbank Corp. už predstavila robota menom Pepper, za ktorého zákazník zaplatí menej ako 2-tisíc dolárov (asi 1 500 eur).

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia