Japonské hodiny sa oneskoria jednu sekundu raz za 16 miliárd rokov

Japonskí vedci zostavili dvoje hodiny, ktoré sú podľa nich tak presné, že sa oneskoria len o sekundu každých 16 miliárd rokov – čo je dlhšia doba, než existuje Zem. Informovala o tom agentúra AFP.

Japonské hodiny sa oneskoria jednu sekundu raz za 16 miliárd rokov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Kayla Kandzorra

Japonské kryogenické optické mriežkové hodiny nie sú veľmi pekné, vyzerajú skôr ako odstrojené obrie počítače než ako nástenné hodiny. Údajne sú však tak presné, že ich súčasná technológia nedokáže ani skontrolovať.

Tieto nové hodiny využívajú špeciálne lasery, ktorými zachytávajú atómy stroncia do maličkých štruktúr v podobe siete, uviedol japonský tím v štúdii, ktorú zverejnil časopis Nature Photonics. Potom merajú vibráciu týchto atómov, ktoré využívajú ako „atómové kyvadlo“, dodáva štúdia.

Systém je tak krehký, že vyžaduje chladné prostredie okolo mínus 180 stupňov Celzia, aby sa znížil dopad okolitých elektromagnetických vĺn a aby bola zachovaná presnosť prístroja.

Vedci  na mesiac prepojili dvoje hodiny a odhadli, že by trvalo 16 miliárd rokov, než by sa oneskorili o sekundu. To je podstatne presnejšie než Céziové atómové hodiny, ktoré sa používajú k definovaniu „jednej sekundy“. Tie sa môžu oneskoriť o sekundu každých 30 miliónov rokov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia