S nepočujúcimi sa už dorozumieme aj bez posunkovej reči

Dominika Chrastová

Pre ľudí so sluchovým či rečovým hendikepom bola posunková reč doteraz najdôležitejšou pomôckou pri komunikácii s okolitým svetom. V Londýne však nedávno predstavili inováciu, ktorá nepočujúcim umožní komunikovať aj s ľuďmi, ktorí jej nerozumejú. Je ňou rukavica schopná transformovať posunky do písanej aj hovorenej podoby.

S nepočujúcimi sa už dorozumieme aj bez posunkovej reči

Takto vyzeral druhý prototyp rukavice "SignLanguageGlove". Zdroj foto: signlanguagewitharduino.tumblr.com

CHRASTOVA Dominika

Autorka je študentkou Gymnázia v Kysuckom Novom Meste. V súčasnosti pôsobí ako externá redaktorka portálu Science.sk.

„Keď som s týmto projektom začínala, mojím cieľom bolo uľahčiť komunikáciu ľuďom so zrakovým, sluchovým alebo rečovým hendikepom a odstrániť bariéry medzi nimi," vysvetlila Hadeel Ayoub zo Saudskej Arábie. Študentka Goldsmiths University v Londýne verejnosti nedávno predstavila už tretí prototyp rukavice „SignLanguageGlove“.

Inšpirácia z vlastnej skúsenosti

„Moja štvorročná neter trpí autizmom, kvôli čomu nerozpráva. Keď som ju videla dohovárať sa posunkovou rečou, napadlo mi, ako by prebiehala jej konverzácia s niekým, kto ju neovláda,“ vyjadrila sa Ayoub pre portál Motherboard.com.

Ayoub sa snažila vytvoriť zariadenie, ktoré by sa čo najjednoduchšie ovládalo. Softvér naprogramovala tak, aby po spracovaní údajov zo senzorov a merača určil, aké písmená sa zobrazia na displeji.

Prvý prototyp svojím objemom pripomínal kuchynskú rukavicu a ani po estetickej stránke neexceloval. Drôty z neho vytŕčali na všetky strany a text sa na displeji zobrazoval iba po jednom písmene.

Druhý prototyp bol už o niečo rýchlejší, s dlhšou výdržou a menším hardvérom. Rukavica sa stala vďaka tomu tenšou, ľahšou a pribudlo jej LED svetlo. Výkonnejší softvér dokázal text na displeji automaticky posúvať.

atestovanie rukavice
Hadeel Ayoub testuje jeden z prototypov rukavice. Zdroj foto: signlanguagewitharduino.tumblr.com

Hovoriaca rukavica

Finálny prototyp už dokáže pretvárať posunky na hovorený text. Päť ohybných senzorov sleduje polohu jednotlivých prstov a merač zrýchlenia zachytáva pozíciu celej ruky. Informácie o pohybe sú potom prenášané do čipu, ktorý posunky transformuje do textu a následne do hovorenej reči.

Tým je umožnený efektívnejší priebeh komunikácie, keďže adresát sa už nebude musieť pozerať na displej rukavice, ale text bude priamo počuť. Drôty sú ukryté v podšívke, čo pôsobí elegantnejším dojmom ako pri predchádzajúcich dizajnoch.

Ayoub plánuje vytvoriť aj štvrtý prototyp, ktorý bude schopný bezdrôtového pripojenia k smartfónu. Používatelia budú prostredníctvom rukavice môcť komunikovať prakticky s celým svetom, mala by dokonca umožňovať aj priame posielanie SMS správ a e-mailov.

Jedným z ďalších krokov bude tiež zavedenie funkcie na preklad textu z angličtiny do iných jazykov. V blízkej dobe chce Hadeel Ayoub popracovať na zmenšení rukavice, aby ju mohli pohodlne používať aj deti.

O produkciu rukavice už prejavilo záujem niekoľko firiem. Ayoub dúfa, že hneď ako bude dostupná na trhu, znevýhodnení ľudia si ju nebudú musieť kupovať sami, ale zabezpečia im ju školy a zamestnávatelia.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia