Úspech Curiosity na Marse podnietil k vyslaniu ďalšieho rovera

NASA oznámila, že plánuje v roku 2020 poslať na Mars ďalší kozmický rover. Pri jeho konštrukcii sa bude inšpirovať vozidlom Curiosity.

Úspech Curiosity na Marse podnietil k vyslaniu ďalšieho rovera

Ilustračná fotografia, zdroj: nasa.gov

NASA oznámila v nadväznosti na úspešnú a ostro sledovanú misiu amerického rovera Curiosity na Marse, svoje nové plány na viacročný program na Marse.

Program by mal vyvrcholiť v roku 2020 vyslaním nového robotického rovera pre výskumné účely.

Agentúre prihralo do kariet znovuzvolenie amerického prezidenta Baracka Obamu. „Obamova administratíva sa zaviazala k masívnemu výskumnému programu na Marse,“ povedal šéf NASA Charles Bolden.

„S touto misiou zabezpečíme, že Amerika ostane svetovým lídrom vo výskume červenej planéty a zároveň pôjde o významný krok smerom k plánovanému vyslaniu človeka na Mars po roku 2030,“ dodáva Bolden.

Napriek Boldenovym tvrdeniam je súčasný kozmický výskum vo veľkej miere o nadnárodnej spolupráci, čo potvrdil aj šéf vedeckej divízie NASA a kozmonaut John Grunsfeld.

„Pôjde o medzinárodnú misiu, tak ako v prípade všetkých našich misií,“ povedal.

Aj na pristátí Curiosity na Marse sa podieľala Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorá má na orbite Marsu sondu Mars Express. Američania budú zase asistovať Európanom v ich misiách na Mars v rokoch 2016 a 2018, s čím už počítajú aj v rozpočte.

Príchod ďalšieho rovera bude teda len súčasťou širokého portfólia aktivít, ktoré sú naplánované na nasledujúcu dekádu.

O miliardu lacnejší

Niektoré dizajnové prvky odkopíruje nový rover z Curiosity. Týka sa to aj napríklad pristávacieho systému. Američanom tiež ostalo z Curiosity niekoľko náhradných dielov, ktoré plánuje teraz využiť.

Aj preto bude rozpočet na nové vozidlo asi o jednu miliardu nižší. Stáť by malo 1,5 mld. dolárov.
Grunsfeld tvrdí, že na novom vozidle by mali začať pracovať čo najskôr, keďže aj práce na Curiosity zabrali asi desaťročie.  

Zmeny v programe výskumu Marsu sú reakciou na skúsenosti, ktoré priniesla misia Curiosity. NASA sa rozhodla preformulovať svoje priority na Marse, čo bolo úlohou špeciálnej skupiny, ktorá bola sformovaná v priebehu tohto roka.

„Sedem minút teroru pri pristávaní Curiosity sa premenilo na novú výzvu reštrukturalizovať program výskumu Marsu,“ tvrdí Grunsfeld a dodáva, že koncept novej misie ťaží zo „vzrušujúcich objavov Curiosity.“

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia