Dunaj spôsobí v najbližšom storočí menej záplav

Kvôli klimatickým zmenám bude v tomto storočí rásť počet záplav na viacerých veľkých riekach, tvrdí štúdia japonských a britských vedcov, ktorá bola zverejnená v časopise Nature Climate Change.

Dunaj spôsobí v najbližšom storočí menej záplav

záplavy na Dunaji, zdroj: flickr.com, s. bär

Vedci chcú svojimi zisteniami pomôcť lepšie sa pripraviť v štátoch, v ktorých záplavy každoročne berú tisícky ľudských životov a spôsobujú miliardové škody. Vďaka varovaniu môžu vlády začať budovať protipovodňové bariéry, či regulovať plavby na týchto riekach.

Omnoho častejšie zvyšovanie hladín riek vedci očakávajú v juhovýchodnej Ázii, strednej Afrike a v Južnej Amerike. Celkovo vo svojej štúdii zmieňujú 29 ohrozených riek, medzi ktorými sú napríklad Jang c'-ťiang, Mekong a Ganga v Ázii, Niger, Kongo a Níl v Afrike, Amazonka a Paraná v Latinskej Amerike a Rýn v Európe.

Menej časté záplavy naopak predpokladajú na Mississippi v Spojených štátoch, na Eufrate na Blízkom východe a na Dunaji v Európe. Na severozápade Európy má byť údajne oveľa väčšie vlhko, zatiaľ čo od Stredomoria po východnú Európu zase skôr sucho. Vedci však pripúšťajú, že ich odhady zahŕňajú vysokú dávku neistoty. Záležať bude od mnohých faktorov.

Európu postihli nedávno silné povodne. Podľa klimatológov znamenajú rastúce teploty vyššie riziko záplav, keďže teplejší vzduch dokáže pohltiť väčšie množstvo vlhkosti a dochádza tak k intenzívnejším a častejším dažďom.

Japonskí experti, ktorí najnovšiu štúdiu vypracovali, sa neodvážia predpovedať do detailov, ako budú na klimatické zmeny reagovať jednotlivé rieky. Pre takéto odhady by bolo potrebné poznať aj chovanie všetkých tokov v povodí týchto riek, uviedol pre Reuters jeden z autorov Jukiho Hirabajaši z Tokijskej univerzity.

Podľa OSN vzrástla od priemyselnej revolúcie teplota na Zemi o 0,8 stupňov. Vedci sa zhodujú, že za nárastom sú najmä emisie skleníkových plynov z automobilov, tovární a elektrární.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia