Vysokoškoláci budú sprístupňovať vedu „základkárom”

— Zuzana Vitková

Hravá, fascinujúca, napínavá. Takéto prívlastky často dávajú vede ľudia, ktorí sa jej venujú profesionálne. Tvrdia, že práca je ich hobby a že sa vďaka nej celý život hrajú. Deťom na základných školách však môže byť takáto predstava vzdialená. Aj preto vznikla súťaž, Nauč ma rozumieť vede, v ktorej sa vysokoškoláci snažia vzbudiť záujem o vedu u žiakov základných škôl.

Vysokoškoláci budú sprístupňovať vedu „základkárom”

Načo je nám veda?

Súťažnou úlohou pre študentov akejkoľvek vysokej školy alebo univerzity na Slovensku, je natočiť krátke, maximálne päťminútové video, ktoré žiakom vysvetľuje, načo potrebujeme výsledky vedy a ako ovplyvňujú náš každodenný život. Video má žiakov základných škôl motivovať k ďalšiemu štúdiu predmetov, ktoré sú mnohokrát všeobecne považované za náročné, či nezaujímavé. 
Súťaž vyhlásila Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ (ASFEU) v rámci operačného programu Výskum a vývoj. Ide o prvú súťaž s takýmto zameraním, ktorú ASFEU organizuje.

Zámer ASFEU

„Naším zámerom je touto formou publicity spropagovať aj samotný operačný program a to nielen u našich prijímateľov, ktorými sú aj vysoké školy a univerzity, ale v tomto prípade dávame priestor všetkým vysokoškolákom,“ hovorí generálny riaditeľ ASFEU, Marián Kostolányi a zároveň dodáva: „takisto chceme zábavnou formou podporiť prepojenie vedecko-výskumnej oblasti s oblasťou vzdelávania, čo sú v prípade operačného program Vzdelávanie, v rámci ktorého ASFEU tiež implementuje projekty, práve žiaci základných škôl. ”

Nové študijné pomôcky

Tvorcovia troch najnápaditejších videí získajú najnovšie tablety a ich práce budú zverejnené na webe ASFEU a na stránke ministerstva školstva. „Prostredníctvom direct mailu budeme o víťazných prácach takisto informovať základne školy, keďže videá majú mat edukatívny charakter a môžu poslúžiť ako študijná pomôcka.“ hovorí Marián Kostolányi. Kreatívni študenti, tak majú šancu prispieť k záujmu o vedu na Slovensku

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia