Národný projekt podpory transferu technológií má prvé úspechy

27 národných prihlášok, šesť medzinárodných prihlášok PCT a 63 otvorených prípadov nových technológií. Aj to sú výsledky projektu Národná infraštruktúra pre podporu transferu technológií na Slovensku – NITT SK k marcu tohto roka, ktorý pred štyrmi rokmi začalo realizovať Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI). Jeho cieľom je ochrana duševného vlastníctva a transfer výsledkov výskumu do hospodársko-spoločenskej praxe.

Národný projekt podpory transferu technológií má prvé úspechy

CVTI SR, zdroj: Roman Herda

Projekt slúži slovenským univerzitám, ústavom Slovenskej akadémie vied, rezortným výskumným ústavom a ďalším vedecko-výskumným inštitúciám, ktoré majú záujem o lepšiu ochranu svojho duševného vlastníctva. Svoje expertné služby začalo CVTI poskytovať pred viac ako rokom.

Zahrnuté služby sa však nekončia len pri podaní patentovej prihlášky. Pokrývajú celý proces transferu technológií od identifikácie výsledkov výskumu a vývoja vhodných na priemyselnoprávnu ochranu a komercializáciu, cez posúdenie prínosov technológie a realizáciu ochrany (príprava a podanie patentových a iných prihlášok) až po marketingové prezentácie technológií, vyhľadávanie partnerov pre komercializáciu, prípravu licenčných zmlúv a zakladanie spin-off spoločností.

Takýmto spôsobom sa otvárajú príležitosti, ako výskum dostať aj do hospodársko-spoločenskej praxe. Tieto služby sú verejným výskumným inštitúciám poskytované bezplatne. CVTI si však nárokuje majetkové podiely na patentoch, ktoré finančne podporia.

Služby CVTI v rámci projektu využila napríklad technológia Paládnaté komplexy kurkumínu. Jej tvorcom je tím z Univerzity Komenského v Bratislave. V praxi sa technológia môže stať chemoterapeutikom na liečenie rakoviny so znížením negatívnych vplyvov na ľudský organizmus.

Ďalším príkladom je nová technológia, ktorá pochádza z Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied. V tomto prípade sa táto technológia môže využívať v sondovej mikroskopii, ktorá má uplatnenie pri skúmaní materiálov (polovodiče, elektrické vlastnosti materiálov, povrchy materiálov).

Odborná aj finančná podpora

Prioritou celého projektu je vybudovať národný systém podpory transferu technológií (NSPTT). „Reálnu podporu predstavujú v tomto prípade poskytované expertné podporné služby,“ hovorí Miroslav Kubiš, projektový manažér národného projektu a zároveň dodáva: „Prostredníctvom poskytovaných služieb  sa zabezpečuje administratívna, odborná, ale i finančná podpora pre konkrétne projekty.“   

CVTI doteraz podpísalo zmluvu o poskytovaní expertných podporných služieb so šestnástimi verejnými vedecko-výskumnými pracoviskami. Za rok poskytovania týchto služieb bolo v rámci 63 vynálezov a technológií poskytnutých viac ako 200 podporných služieb.

Tie viedli okrem iného k podaniu 27 národných patentových prihlášok alebo prihlášok úžitkových vzorov a 6 medzinárodných PCT (Patent Cooperation Treaty) prihlášok. V tomto roku chce CVTI podporiť podanie desiatok nových PCT prihlášok a vyhľadávať partnerov pre komercializáciu technológií.

Projekt NITT SK realizuje CVTI už štvrtý rok a to vďaka podpore na úrovni 8,2 mil. eur z eurofondov.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia