Veda na webe: Ako funguje sneh?

— Zuzana Vitková, Frédérique Hazéová

Pôvodne sme chceli pripraviť článok o internetových „kanáloch“ cez ktoré zistíte, ako sa veci vyrábajú. No po pohľade z okna sme zistili, že sa musíme venovať aj snehu, keďže on sa už od rána veľmi intenzívne venuje nám. Ako sa teda formujú vločky, ale aj iné predmety bežného používania? Zistíte na nasledujúcich stránkach. A niekedy je to riadna veda.

Veda na webe: Ako funguje sneh?

Zdali sa vám také pekné aj keď vám dnes padali na hlavu? Zdroj: metoffice.gov.uk

Biele chuchvalce
Snehová vločka vyvoláva dojem jemného páperia, no v skutočnosti ide o zlepené ľadové kryštály. Ako vzniká sneh a koľko stupňov musí byť, aby sa udržal na zemi, zistíte na stránke metoffice.gov.uk. Stránka sa venuje počasiu a klimatickým podmienkam, takže okrem informáciách o snehu si môžete prečítať aj najnovšie meteorologické štúdie, či jednoduchú predpoveď počasia.

A ak na dnes nemáte snehu dosť, pozrite si aj náučné video, ktoré vám prezradí, prečo boli dnešné vločky také veľké.


zdroj: metoffice.gov.uk

Ako sa to robí?
Populárna TV show, ktorá v krátkych videách popisuje výrobu predmetov od gumených rukavíc, cez mrazené palacinky až po sedadlo v lietadle. Ak ste nevideli všetky diely v televízii (čo sa pri 136-tich epizódach mohlo ľahko stať), nájdete ich na youtube kanáli relácie.

Tento kanadský dokumentárny seriál má za sebou už 23 sérií, takže ak ste vždy chceli vedieť, ako sa vyrába ______ (doplňte podľa vlastného uváženia), tak to v nejakej epizóde pravdepodobne zistíte. Zaujímavosťou je že vo videách okrem rozprávača nevystupujú takmer žiadni ľudia. Ak ste z nich po celom týždni unavení, môže byť
24-minútový diel o tom, ako sa vyrába kačka do kúpeľa, príjemný relax.


zdroj: youtube.com/howitsmade

Od gitár až po čokoládu
Internetový portál s príznačným názvom howstuffworks.com vám vysvetlí či si len zmyslíte. Ako sa veci vyrábajú, ako fungujú, ako pracujú rôzni ľudia, no jednoducho od výmyslu sveta. Zvieratá, kultúra, zdravie, veda, technika a ďalšie kategórie na stránke obsahujú množstvo informácií, ktoré by vám na prvý pokus mohli dokonca preťažiť mozog.

Nás najviac zaujala sekcia s videami, keďže obraz a zvuk sú dobrými pomocníkmi k pochopeniu a hneď je nám potom všetko jasnejšie. Ako ukážku sme si pre vás vybrali krátke video, v ktorom sa dozviete, ako sa vlastne hromadne vyrábajú gitary. Môžu byť také kvalitné ako tie, ktoré sa robia ručne? A čo všetko vlastne v takej gitare je? Aj my sme sa čudovali.


zdroj: science.howstuffworks.com

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia