Veda na webe: Čo ste nevedeli o spánku

— Zuzana Vitková

Povedali ste si už niekedy, že bez dobrého spánku si život neviete predstaviť? Ak áno, máte 100%-nú pravdu. V spánku sa ochladzuje mozog a na našom tele začínajú prebiehať rekonštrukčné práce, ktoré majú za úlohu opraviť to, čo sme svojmu mu spôsobili počas dňa.

Veda na webe: Čo ste nevedeli o spánku

Koľko spánku potrebujete vy, aby ste boli ráno úplne oddýchnutí? zdroj: youtube.com/AsapSCIENCE

Smrteľné bdenie
Bez spánku vydržíme vyše týždňa, no telo začne mať seriózne problémy už po pár bezsenných nociach. Rekord v nespaní drží Brit Tony Wright, ktorý vydržal „hore“ 266 hodín, čiže viac ako 11 dní.

Porazil tak sedemnásťročného amerického študenta Randyho Gardnera, ktorý v roku 1965 nespal o dvanásť hodín menej. Možno by to bol vydržal aj dlhšie, ale experiment musel byť prerušený, pretože Randymu hrozilo zlyhanie životných funkcií z úplného vyčerpania. Tony Wirght skúšal svoje bdelé medze v rámci experimentu a sám sa vyjadril, že súťažné odopieranie spánku neuznáva, keďže pri ňom môže ísť o život.

Na čo presne však telo potrebuje spánok, čo sa deje v mozgu a aké hormóny sa počas neho uvoľňujú? Všetky základné informácie o spánku a jeho výskume sa dozviete v článku časopisu Mladý vedec. Tento časopis síce nie je grafickým veľdielom, no nenechajte sa odradiť. V tomto prípade obsah predbehol formu.

Koľko spánku vlastne potrebujeme?
Spali ste menej ako päť hodín a teraz sa márne snažíte podporiť svoju produktivitu kávou? Ak si už nepamätáte, kedy ste naposledy spali odporúčaných osem hodín, vedzte, že váš mozog sa správa ako keby ste mali v krvi 0,1 promile alkoholu. Navyše výkonnosť mozgu vám deň po dni takmer lineárne klesá.

Video populárneho youtube kanálu AsapSCIENCE vám dopad spánkovej deprivácie na mozog vysvetlí v milej kreslenej forme, ktorú zaručene pochopíte, aj keby ste spali iba hodinu.


zdroj: youtube.com/AsapSCIENCE

Záchvaty spánku aj nespavosť
Ak vás téma spánku zaujala a chcete o čase, keď o sebe neviete, vedieť viac, kliknite si na stránku howsleepworks.com. Je venovaná spánku a všetkému, čo o ňom doteraz vieme.

Špeciálne pútavá, ale zároveň aj mierne desivá je sekcia o poruchách spánku. Zabudnite na obyčajnú nespavosť, či námesačnosť. Počuli ste už o narkolepsii, ktorá spôsobí že človek má počas dňa spánkové záchvaty, ktoré nedokáže ovládať vôľou?

Spánok môže znekvalitniť aj choroba zvaná Syndróm nepokojných nôh. Človek má pri nej neodolateľné nutkanie hýbať končatinami, čím sa snaží zastaviť nepríjemné a ťažko opísateľné bolesti prichádzajúce hlavne pri zaspávaní.

Pamätať sny sa oplatí
Sny vedia byť príjemne, ale aj poriadne desivé. Inšpirácie zo snov čerpal napríklad majster hororovej poviedky H.P. Lovecraft, ktorý od malička trpel nočnými morami, či ďalší známy spisovateľ využívajúci nadprirodzeno, Stephen King. Sny boli inšpiráciou aj pre mnohé prevratné objavy, ako napríklad Mendelejevovu tabuľku periodických prvkov, DNA štruktúru, či šijací stroj.

Aby ste si vašu prevratnú/bizarnú/peknú myšlienku zo sna zapamätali, majte pri posteli papier a pero. Polovicu sna totiž zabúdame už päť minút po jeho skončení a do desiatich minút je z našej mysle nenávratne preč až 90% z neho. Ak chcete vedieť o snoch ešte viac, pozrite si video, ktoré zverejnil kanál BuzzFeedYellow.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia