Veda na webe: Otázky, ktoré nám nedajú spávať

— Frédérique Hazéová

Prílev nikdy nekončiacich otázok je väčšinou charakteristický pre deti, ktoré ešte len objavujú svet a snažia sa mu porozumieť. Aj v dospelosti nám však zostane mnoho záhad, na ktoré by sme radi poznali odpovede. Vybrali sme pre vás niekoľko videí, ktoré prinášajú odpovede. Trafili sme sa aj do vašich záhad?

Veda na webe: Otázky, ktoré nám nedajú spávať

Matematika nám môže poslúžiť aj na tie najnečakanejšie veci. Zdroj: Pete McPartlan, youtube.com/Numberphile

Prečo je obloha modrá?
Už malé deti väčšinou vedia, že na kreslenie slnka majú použiť žltú farbičku a na oblohu modrú. Pri západe slnka zas vidíme rôzne odtiene červenej a oranžovej. Svetlo, ktoré táto hviezda vyžaruje, však v skutočnosti obsahuje všetky farby. Prečo teda vidíme len niektoré z nich a ako je možné, že sa s postupom dňa menia?

Henry Reich z Minute Physics vám v nasledujúcom videu vysvetlí, v akom zmysle je obloha podobná javisku a aj tento krát dokáže, že fyzikálne zákony vôbec nemusia byť nudné. Veď keď sa do toho zapoja aj príjemné animácie a farebné pastelky, ani si neuvedomíte, že ste sa práve naučili niečo nové. A to dokonca z fyziky.


zdroj: youtube.com

Čo je na konci dúhy a prečo sa slúchadlá vždy zamotajú?
Poznáte to. Vložíte slúchadlá do vrecka, krásne zatočené do rovnomerného kruhu, pár sekúnd ich tam necháte a keď ich následne vytiahnete, máte pocit, že ich už nikto nikdy nerozmotá. Michael Stevens z YouTube kanálu Vsauce vám v jednom zo svojich prvých videí prezradí tajomstvo tohto záhadného javu, no pozrie sa aj na ďalšie otázky, ktoré kvária naše duše.

Cestujte s ním na koniec dúhy, zistite, čo je petrichor a prečo náš nos dokáže rozoznať dážď. Nezaberie vám to viac ako šesť minút.


zdroj: youtube.com

Prečo cítime bolesť?
Napriek tomu, že je nepríjemná, bolesť je v skutočnosti užitočná. Vďaka nej totiž vieme, že niečo v našom tele nie je v poriadku. Keby sme bolesť necítili, je dosť pravdepodobné, že by sme si bez tohto varovania vážne ublížili.

Vďaka desaťminútovému videu z kanálu SciShow sa o nástrahách života bez bolesti dozviete viac, no zároveň zistíte, čo vlastne bolesť je, kde vzniká a ktoré orgány sú za ňu zodpovedné.


zdroj: youtube.com

Mohli by sme cestovať rýchlosťou svetla?
V sci-fi filmoch sa celkom bežne objavuje predstava, že človek by raz mohol cestovať rýchlosťou svetla a prekonávať tak ohromné vzdialenosti. Je to však fyzikálne možné? Ako by sme to vlastne mohli dokázať, keďže takúto rýchlosť ešte ani zďaleka nedosahujeme?

Video zo série s príznačným názvom Veritasium síce neobsahuje toľko milých ilustrácií a farebných vnemov ako predchádzajúce videá, no zložitú tému rýchlosti svetla, dokáže napriek tomu pútavo a zrozumiteľne vysvetliť. Len pozor, aby ste sa nezamotali v paradoxoch, ktoré ju obklopujú.


zdroj: youtube.com

Ktorú kabínku si vybrať?
Pre tých z nás, ktorí radi navštevujú festivaly, je táto téma veľmi dôležitá, a to najmä po tom, čo sa v radoch pri prenosných toaletách vystriedajú stovky ľudí. Ktorú z kabínok otvoriť, aby nás pri tom nenaplo a nedostali sme metaforickú frčku do nosa?

Usmievavá slečna z youtube kanála Numberphile vám v nasledujúcom videu dokáže, že aj na túto otázku existuje vedecká odpoveď. Rovnicu na vyrátanie správnej toalety ste pravdepodobne ešte nevideli, však? A to si mnohí z nás možno mysleli, že zložité matematické operácie v živote naozaj potrebovať nebudú.


zdroj: youtube.com

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia