Európska noc výskumníkov sa ponesie v znamení mysle a lásky

— Lenka Uherová

Už v tento piatok 30. septembra vám Európska noc výskumníkov prinesie desiaty ročník toho najlepšieho zo slovenskej vedy. Dominovať jej bude nadrozmerný hologram mozgu, ktorý vás zavedie do útrob svojho fungovania.

Európska noc výskumníkov sa ponesie v znamení mysle a lásky

Mozog sa objavil na Noci výskumníkov aj minulý rok, zdroj: SOVVA

Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, Centrom pre vedecko-technické informácie SR a portálom EurActiv.sk už po desiaty rok slovenským vedcom a odborníkom umožňujú predstaviť svoju prácu verejnosti.

„Európsku noc výskumníkov vnímam ako bránu, ktorá prepája svet vedy so spoločnosťou. Vďaka takejto popularizačnej aktivite môže vznikať dialóg, ktorý je obohatením pre vedcov ako aj návštevníkov podujatia,“ hovorí Petra Lipnická, predsedníčka Správnej rady SOVVA, o.z.

Európska Noc výskumníkov môže podľa nej v neposlednom rade inšpirovať mladých ľudí pri rozhodovaní kam v živote smerovať, a zároveň podporiť nádejné projekty slovenskej vedy.

Srdcia a mozgy slovenskej vedy

Aj tento raz sa podujatie bude konať v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach, Poprade a v Tatranskej Lomnici pod mottom RESEARCHERS ARE AMONG US. Tieto slová majú symbolizovať, že vedci sú „bežní“ ľudia s neobyčajným zamestnaním.

V minulosti ste sa mohli stretnúť s humanoidným robotom ASIMOM, či si užiť bionické živočíchy. Tento rok sa vedecký festival ponesie pod heslom Srdce a mozog slovenskej vedy. Aby totiž vedci dokázali vykonávať svoju tvorivú činnosť, nezaobídu sa bez lásky a myslenia, ktoré reprezentujú najdôležitejšie orgány v našom tele – srdce a mozog.

Mozog ako symbol myslenia predstavuje kreativitu a múdrosť našich vedcov, vývojárov, inovátorov a učiteľov. Srdce je zase znakom lásky a zanietenia pre vedeckú prácu, ako aj odhodlania a obetovania sa, čo táto profesia vo zvýšenej miere vyžaduje.

Téma podujatia bude v Starej tržnici podčiarknutá nadrozmerným 3D hologramom mozgu a speváčky Liny Mayer, ktorá predvedie hudobné číslo. Návštevníci si navyše budú môcť užiť komentované exkurzie hologramom, kde zistia, čo sa v mozgu deje, keď sme vystresovaní, opití, zaľúbení, alebo sa nás niekto dotkne.

NV2016 SOVVA

Dnes sa mohli s hologramom mozgu v Starej tržnici zoznámiť médiá, zdroj: SOVVA

Zábavné svetlo

Ak zistíte, že by ste po komentovanej prechádzke hologramom chceli vedieť ešte viac, môžete si na hlavnom pódiu vypočuť profesorku Danielu Ostatníkovú z Univerzity Komenského a profesora Michala Nováka z Neuroimunologického ústavu SAV a ich prednášky o mozgu.

Zaujímavých prednášok sa návštevníci budú môcť zúčastniť aj v bratislavskom V-klube, kde sa napríklad dozvedia, prečo je dôležitý súcit. Vedci vám predstavia aj archeologické objavy v guatemalskej džungli a renomovaný slovenský psychológ Anton Heretik vás spolu so svojím kolegom zavedú do sveta neuropsychológie a toho, ako vyšetrujú mozog a jeho funkcie.

Okrem stánkov a prednášok budú pre návštevníkov pripravené zaujímavé aktivity aj v Slovenskej národnej galérii, ktorá návštevníkom poodhalí svoj výskum. V Prírodovednom múzeu SNM sa zase okrem iného uskutoční aj astronomická prednáška známeho českého teoretického fyzika a popularizátora fyziky, Jiřího Langera z Prahy.

Žiaci a študenti základných a stredných škôl sa vo všetkých šiestich mestách môžu tešiť na sprievodné podujatia, ako napríklad dynamickú show obľúbeného popularizátora Michaela Londensborougha, ktorý si svojimi vystúpeniami vie získať každé publikum. Vysvetlí napríklad to, prečo počujeme čo sa deje za rohom, aj keď to nevidíme, alebo či môžeme pomocou svetla preniesť informácie.

Zdroj: Youtube

Veda sa rozrastá

Európska noc výskumníkov začínala pred desiatimi rokmi jedným stánkom v bratislavskom nákupnom centre, no postupne sa rozrástla nielen na niekoľko stanovíšť v Bratislave, ale zamierila tiež na východ do Košíc a neskôr do Banskej Bystrice a Žiliny. V roku 2014 sa pripojil aj Poprad, ktorý minulý rok navštívil prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. V rámci podujatia je tiež možné už niekoľko rokov pozorovať hviezdy v Tatranskej Lomnici.

Minulý rok navštívilo festival viac ako 166-tisíc ľudí, ktorí si v šiestich slovenských mestách pozreli viac ako 200 expozícií a mohli sa porozprávať s približne tisíckou vedcov. Tento rok majú organizátori v pláne tieto čísla prekonať. Kým napríklad v Košiciach bola minulý rok návštevníkom veda predvádzaná v 43-och stánkoch, tento rok ich bude 68.

Výkonný riaditeľ SOVVA, o.z. Pavol Sabela hovorí, že slovenská Európska noc výskumníkov je najväčšia spomedzi 33-och európskych podujatí. „Dúfame, že aj tento rok sa nám podarí ukázať, že veda je pre všetkých,“ dodáva s tým, že aj keď čísla nie sú najdôležitejším cieľom festivalu, tento rok by organizátori chceli prekonať hranicu 170 000 návštevníkov.

Podrobný prehľad o podujatí v Bratislave, ale aj v ostatných mestách nájdete na stránke nocvyskumnikov.sk

 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia