Gentside: Ľudia so svetlými očami lepšie znášajú alkohol

Máte modré alebo svetlé oči a všimli ste si, že znášate alkohol lepšie ako vaši priatelia s tmavými očami? Je to celkom prirodzené. Americká vedecká štúdia nedávno dokázala, že svetlookí ľudia sú voči opitosti odolnejší, píše francúzsky server Gentside.

Gentside: Ľudia so svetlými očami lepšie znášajú alkohol

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Omer Unlu

Iste namietate, že máte tmavookého priateľa či priateľku, ktorí pijú bez toho, aby im bolo zle. Vedci  z Georgijskej štátnej univerzity v Atlante však sledovali 12.000 mužov a žien a výsledky hovoria celkom jednoznačne: jednotlivci so svetlými očami zvládli vypiť viac alkoholu ako tí, ktorí mali tmavé oči.

Tento jav vyvoláva jediný činiteľ: melanín. Táto molekula ovplyvňuje pigmentáciu našej pokožky, dúhovky a vlasov, ale je obsiahnutá i v iných častiach nášho tela. Napríklad v mozgu máme neuromelanín. Inak je melanín látka, ktorá sa nachádza všade okolo nás.

V skutočnosti má melanín pravdepodobne oveľa väčšie slovo v ľudskom tele ako sa predpokladalo. Okrem pigmentácie je tiež vektorom informácií. Melanín zohráva významnú úlohu v nervovom systéme a uľahčuje predávanie nervových podnetov. Pravdepodobne práve z tohto dôvodu znášajú osoby s tmavými očami alkohol horšie - vďaka melanínu sa rýchlejšie opijú. Melanín im prenáša alkohol rýchlejšie k mozgu.

Bez ohľadu na tieto zistenia je potrebné pripomenúť, že nadmerné požívanie alkoholu je nebezpečné pre zdravie či už máte oči svetlé, alebo tmavé.

Americkí vedci sa zaoberali aj otázkou, či sa po pive hlúpne. Zistili, že organická zlúčenina prítomná v chmeli, a teda aj v pive, naopak umožňuje zlepšovať poznávacie schopnosti. Aspoň u myší...

Vedci z Oregonskej štátnej univerzity dokázali zlepšiť poznávacie schopnosti myší tak, že im podávali biologicky aktívnu látku xanthohumol, prenylflavonoid, ktorý sa vyskytuje takmer výhradne v chmeli. Tejto látke sa pripisujú antioxidačné a protirakovinové účinky.

Vedci dúfajú, že sa týmito zisteniami otvára nová etapa v chápaní a liečbe zhoršujúcich sa poznávacích schopností, hlavne pamäti.  Tie sa s pribúdajúcim vekom prejavujúu väčšiny cicavcov, vrátane ľudí.

Vysoké dávky xanthohumolu podávané mladým myšiam značne zvýšili ich schopnosť prispôsobiť sa zmenám v prostredí. Rovnako sa im zlepšila pamäť. Také účinky však neboli zaznamenané u starších myší.

Teoreticky by tak pivo malo pôsobiť rovnako. Problém je v tom, že aby ste dosiahli vôbec nejaký  efekt, museli by ste vypiť najmenej 3500 litrov piva. Je zbytočné upresňovať, že pri takej spotrebe by nebolo zlepšenie poznávacích schopností tým najzjavnejším účinkom...

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia