Červené víno obsahuje látky, ktoré bojujú proti obezite

— Lenka Uherová

O červenom víne je dobre známe, že je v určitej miere „dobré na srdce“. Najnovšie výsledky však naznačujú, že to nie je všetko, čo dokáže. Vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV skúmali jeho nealkoholický koncentrát a zistili, že obsahuje látky bojujúce proti obezite.

Červené víno obsahuje látky, ktoré bojujú proti obezite

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ Ponce_photography

Tím pod vedením Oľgy Pecháňovej skúmal v laboratóriu neuro-kardiovaskulárnych interakcií vplyv účinku dealkoholizovaného vína na hmotnosť, krvný tlak, lipidy či glukózu v krvi. Zameral sa tiež na celkovú aktivitu enzýmu nazývaného NO-syntáza a na niektoré prozápalové markery v srdci  a aorte.

Podľa Oľgy Pecháňovej každý šiesty, v niektorých krajinách EÚ dokonca každý tretí Európan trpí na metabolický syndróm. To znamená, že sú ohrození vážnymi zdravotnými rizikami spojenými s obezitou, zvýšenou hladinou zlých, či zníženou hladiny dobrých tukov v krvi, vysokým krvným tlakom, či inzulínovou rezistenciou.

Potkany sú nám podobné

O červenom víne sa vie, že obsahuje polyfenoly, prírodné chemické zlúčeniny, ktoré pozitívne ovplyvňujú srdce a  cievy. Tím vedcov sa preto rozhodol otestovať vplyv týchto látok na kardiovaskulárny systém potkanov. Stačilo na to vybrať kvalitné slovenské víno Alibernet a spraviť z neho desaťpercentný koncentrát. Ale bez alkoholu.

„Dealkoholický koncentrát podávame kvôli tomu, aby sme vylúčili vplyv alkoholu na hodnoty sledovaných parametrov ako sú krvný tlak, obezita a iné,“ hovorí Oľga Pecháňová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV. Uvádza, že koncentrát bol kvôli testom značne nariedený v pitnej vode,  spolu až tridsaťkrát.

Experimentálny model tvorili potkany s metabolickým syndrómom, keďže sa u nich tento problém najviac podobá tomu ľudskému. Potkany s metabolickým syndrómom majú vyšší krvný tlak, sú obézne, majú viac zlých lipidov a zvýšenú hladinu glukózy v krvi.

Jedna časť týchto potkanov dostávala čistú pitnú vodu a druhej vedci do vody primiešavali nealkoholický koncentrát zo slovenského vína Alibernet. Potkany na jeden kilogram hmotnosti denne prijali 24 mg prospešných polyfenolických látok, ktoré koncentrát obsahuje.

Pozitívne výsledky

„Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu počas troch týždňov významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi potkanov s metabolickým syndrómom,“ hovorí Oľga Pecháňová.

Zároveň hovorí, že sa znížil nárast prozápalových markerov v aorte aj v srdci. Tento účinok podľa nej môže byť jedným z ochranných mechanizmov prírodných polyfenolických prvkov na kardiovaskulárny systém. Výsledky výskumu tak poukázali na to, že v dôsledku metabolického systému sa v aorte a srdci vyvíjajú zmeny, ktoré majú chorobný a aj opravný charakter.

Podľa Oľgy Pecháňovej je do budúcna dôležité zistiť, ktorá konkrétna polyfenolická látka, prípadne ktoré kombinácie majú v tomto smere najviac prospešné vlastnosti a ako presne pôsobia. „To znamená, či okrem antioxidačných účinkov v tele aktivujú ďalšie faktory, ktoré by mohli pri niektorých kardiovaskulárnych chorobách a metabolických poruchách účinkovať preventívne, či dokonca liečebne,“ uzatvára vedkyňa.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia