České medičky posielajú plastové vrecká do zabudnutia

— Lenka Uherová

Majú objem päť litrov, udržia až jeden a pol kila potravín a možno ich prať, či vkladať do mrazničky. Reč je o Frusacku, kompostovateľných farebných vreckách, ktoré vymyslela česká študentka medicíny ako alternatívu ku klasickým plastovým taškám. Tie ju už jednoducho iritovali.

České medičky posielajú plastové vrecká do zabudnutia

Frusack, Archív

Výroba ekologických vreciek má síce s medicínou pramálo spoločného, no Hanu Němcovú z Lekárskej fakulty Karlovej univerzity jednoducho hnevali plastové tašky, ktoré sa jej hromadili doma pod drezom. Keď si však chcela kúpiť znovupoužiteľné vrecká na ovocie a zeleninu, s údivom zistila, že na trhu dostupné nie sú.

Opäť ten všadeprítomný plast

Hana Němcová samozrejme vedela, že plastové vrecká nie sú ekologické. Nevedela ale, že ide o tak veľký problém. „V Českej republike sa ročne spotrebuje viac ako 400 jednorazových vreciek na osobu, pričom zároveň patria medzi najmenej triedený plastový odpad,“ hovorí Hana Němcová.

Ide o celosvetový problém a plast predstavuje vážnu hrozbu hlavne pre život v oceánoch, kde ho nevedomky konzumujú morské živočíchy. Hana Němcová hovorí, že podľa legislatívy EÚ sú všetky členské štáty povinné znížiť priemernú ročnú spotrebu tenkých plastových tašiek na 40 kusov na osobu. „Aj preto sme chceli, aby boli naše sáčky nielen znovupoužiteľné, ale tiež kompostovateľné a predstavovali tak čo najmenšiu ekologickú záťaž,“ hovorí medička.

Rozhodla sa preto zamyslieť nad riešením a  začala vytvárať bussiness model. To bolo pred dvoma rokmi. O niekoľko mesiacov neskôr sa k nej pridala kamarátka Tereza Dvořáková, ktorá je tiež študentkou medicíny na Lekárskej fakulte v Prahe. Spoločne prvýkrát predstavili svoj nový koncept Frusack na Prague Design Weeku 2015.

Okrem toho, že si na podujatí našli investora, s ktorým v marci tohto roku založili spoločnosť Infiberry, vzbudil ich nápad obrovský ohlas zo strany návštevníkov, aj médií.

Pomohol kukuričný škrob

Obidve študentky mali jasnú predstavu o štruktúre tkaniny a jej vlastnostiach. Zvolili si na to kyselinu polymliečnu (PLA), plastickú hmotu vyrobenú z biomasy, ktorá je nielenže najčastejšie využívaným bioplastom, ale je tiež dobre dostupná.

Kyselina polymliečna sa vyrába napríklad z kukuričného škrobu a ideálne podmienky na jej rozklad sú v priemyselných kompostárňach. Ak sa na Frusacku potrhajú švy, alebo dôjde k inej bežnej únave materiálu, vrecúško jednoducho možno zahodiť do hnedého koša na bioodpad.

Najtvrdším orieškom bolo nájsť dodávateľa kompostovateľného vlákna z PLA. Mnohí dievčatá totiž odhovárali a odmietli s tým, že to čo chcú vyrobiť, je príliš futuristické a jednoducho to nejde.

Oni to ale nevzdali a úplnou náhodou našli európskeho dodávateľa, ktorý ako jediný ponúka komerčne dostupné vlákno z PLA v tak malom priemere – 50 mikrónov – aký potrebovali.

Okrem vlákna prebieha zvyšok výroby na území Českej republiky v chránených dielňach.

Frusack nakup Frusack

Dievčatá už testujú Frusacky aj v obchodoch, zdroj: Frusack

Vydrží teplo, aj mráz

Najdlhším procesom okrem výroby samotného vlákna je testovanie jeho variant v tkáčovni. Každý nový materiál má špecifické vlastnosti a optimalizácia výroby, ako aj následná úprava tkaniny je skutočne náročný proces.

„PLA je citlivá na vysoké teploty, takže sa nám tkanina pri praní, farbení a fixácii najskôr zrážala,“ spomína na začiatky procesu Hana Němcová. Trvalo rok, kým vyriešili všetky problémy a teraz výroba funguje bez väčších problémov. Ani počas vychytávania múch ale študentky nezaháľali a sústredili sa zatiaľ na dizajn.

Materiál možno prať ručne, alebo v práčke pri teplote 30 stupňov, no vo všeobecnosti je citlivý až na teploty nad 53 stupňov. Preto nie je vhodné nechávať Frusacky napríklad v aute za sklom, ak je vonku teplo.

Vrecko je priesvitné, ľahké a skladné. Ľahko sa umýva a prepúšťa vodu, čo ale študentky vnímajú ako výhodu, keďže sa v ňom potraviny nezaparia. Navyše ich tak možno umyť priamo vo Frusacku.

Jedlo je takto možné skladovať aj v mrazničke a vrecko je hodné na uchovávanie ovocia, zeleniny, drobných, sypaných potravín, či pečiva. Na mäso, či tekuté potraviny by sa používať nemal.

Bezkonkurenčné

Podľa Hany Němcovej vo svete existuje niekoľko menších výrobcov, ktorí tiež vyrábajú vrecká podobného druhu. „U nich nám ale chýbajú funkčné vlastnosti. Buď sú ťažké, alebo nie sú priesvitné, takže pri pokladni musíte každé otvárať,“ hovorí Hana Němcová. Bavlnené tašky sa navyše podľa nej horšie udržiavajú, pretože dlho schnú a ľahko sa v nich množia baktérie.

Vrecúška Frusack sa podľa nej líšia hlavne tým, že sú kompostovateľné a materiál podobného charakteru vyrábajú ako prví na svete. Stavili tiež na farebnosť a na dizajn, čo dokáže pritiahnuť aj pozornosť tých, ktorí primárne nezmýšľajú ekologicky. Vrecká samotné sú vraj aj módnym doplnkom a vyjadrením životného postoja.

Podľa študentiek medicíny je vrecko pripravené na vstup na európsky aj svetový trh. Chcú sa zamerať hlavne na štáty, v ktorých je už ekologické zmýšľanie zažité a nie je vnímané ako niečo zvláštne. V Čechách, ale aj na Slovensku tomu tak stále bohužiaľ je, aj keď sa situácia zlepšuje.

Dievčatá za Frusackom plánujú osloviť napríklad severské krajiny, Nemecko, či Rakúsko. „Samotná spoločnosť Infiberry sa bude v budúcnosti venovať ekologickým riešeniam pre nákup a skladovanie potravín,“ uzatvára Hana Němcová.

Zdroj: Youtube

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia