Počet prípadov sklerózy multiplex vo svete rastie

Počet ľudí so sklerózou multiplex sa za posledných päť rokov zvýšil o desať percent na súčasných zhruba 2,3 milióna. Vyplýva to z doposiaľ najväčšieho prieskumu, aký sa tejto chorobe venoval. Ochorenie, ktoré postihuje dvakrát viac žien ako mužov, sa vyskytuje vo všetkých oblastiach sveta, aj keď početnosť prípadov sa značne líši.

Počet prípadov sklerózy multiplex vo svete rastie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, aflcio

Skleróza multiplex, alebo roztrúsená mozgovomiechová skleróza je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu a má vplyv napríklad na stratu hybnosti.

Môžu sa pri nej objaviť poruchy zraku, poruchy citlivosti, depresie a ďalšie problémy. Najbežnejšia je v severnej Amerike a Európe so 140, resp. 108 prípadmi na 100 000 obyvateľov. Naopak v Afrike postihuje priemerne len 2,1 ľudí na 100 000 obyvateľov. Takéto údaje uvádza Atlas RS 2013, ktorý dnes zverejnila Medzinárodná federácia sklerózy multiplex.

Atlas tiež potvrdil, že ochorenie je v podstate častejšie v krajinách vyššej zemepisnej šírky. Napríklad Švédsko registruje najviac prípadov v Európe, zatiaľ čo Argentína má viac chorých než krajiny ležiace severnejšie v latinskej Amerike. Príčina tejto spojitosti zatiaľ nie je jasná, ale niektorí vedci si podľa agentúry Reuters myslia, že vystavovanie sa slnečnému svitu môže výskyt ochorenia znížiť.

Na jednej strane sa zvyšuje počet vyškolených zdravotníkov, schopných sklerózu diagnostikovať a pomôcť pacientom, na druhej strane pretrvávajú veľké rozdiely v prístupe k moderným liekom. Lieky proti skleróze v posledných rokoch rozšírila celá rada noviniek, vrátane novej generácie orálnej terapie. V chudobných štátoch v rámci vládnych zdravotných programov ale nie sú žiadne z nich k dispozícii.

CŤK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia