Veda v centre: Geodézia a kartografia od čias Mikovíniho až po súčasnosť

Veda v centre: Geodézia a kartografia od čias Mikovíniho až po súčasnosť

Organizátori Centrum vedecko-technických informácií SR , Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti , Centrum vedecko-technických informácií SR

Miesto konania Bratislava, konferenčná sála CVTI SR

— Zobraziť na mape

CVTI SR Vás srdečne pozýva na prednášku: Geodézia a kartografia od čias Mikovíniho až po súčasnosť. Prednášať o tejto problematike bude doc. Ing. Jozef Čižmár, PhD. a Ing. Róbert Fencík, PhD., vedúci katedry, Katedra mapovania a pozemkových úprav, Stavebná fakulta STU v Bratislave. Stretnutie sa koná dňa 26. septembra 2013 o 17.00 hod.

Vo štvrtok 26. 9. 2013 o 17.00 hod. sa vo vedeckej kaviarni Veda v CENTRE stretnú dvaja hostia - uznávaní odborníci z oblasti geodézie a kartografie, obaja z Katedry mapovania a pozemkových úprav Stavebnej fakulty STU v Bratislave – doc. Ing. Jozef Čižmár, PhD., a vedúci katedry Ing. Róbert Fencík, PhD.

Témou septembrovej vedeckej kaviarne je Geodézia a kartografia od čias Mikovíniho až po súčasnosť. Hostia predstavia nielen život a dielo Samuela Mikovíniho, významného slovenského vedca, unikátneho polyhistora a polytechnika, výnimočného geodeta a kartografa, ale na pozadí jeho odkazu priblížia vývoj metód využívaných na mapovanie krajiny a tvorbu máp, ako aj vývoj jednotlivých prístrojov a technológií využívaných na meranie a zobrazovanie prvkov krajiny.

Samuel Mikovíni používal pri mapovaní krajiny štyri metódy – astronomickú, geometrickú, magnetickú a hydrografickú. Grafické zobrazenie polohopisného a výškopisného obsahu máp zmenil takým spôsobom, ktorý sa dovtedy nepoužíval. Bola to hlavne metóda vyjadrenia výškových pomerov, kde namiesto používanej kopčekovej metódy použil metódu spádových šráf. Zásadným spôsobom zmenil aj grafické zobrazenie polohopisného obsahu sídiel, komunikácií a vodstva. Jeho odkaz v spôsobe mapovania krajiny sa v súčasnosti prejavuje hlavne geodetickým meraním pomocou univerzálnych meračských staníc, globálnych navigačných družicových systémov a používaním metód leteckého a laserového snímkovania. Samuel Mikovíni bol aj zakladateľom a prvým profesorom banskej školy v Banskej Štiavnici. Výraznou mierou sa zaslúžil o koncipovanie technického školstva na Slovensku.

Hostia budú hovoriť aj o procese zdokonaľovania kartografických metód a mapových znakov na vyjadrenie prvkov mapovanej krajiny v mapách. Katedra mapovania a pozemkových úprav Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v súčasnosti zabezpečuje výučbu predmetov, ako sú kataster nehnuteľností, katastrálne mapovanie, mapy veľkých mierok, metódy analýzy dát katastra nehnuteľností, pozemkové úpravy, bonitácia pôdy a oceňovanie pozemkov, realizácia pozemkovo-právneho projektu, matematická kartografia, topografia, kartografická tvorba a reprodukcia, kartometria a digitálny kartografický model.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia