Štúr-žúr: Jazykovedný ústav oslávi Ludevítove narodeniny

Štúr-žúr: Jazykovedný ústav oslávi Ludevítove narodeniny

Organizátori Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV

Miesto konania Stará tržnica, Bratislava

— Zobraziť na mape

Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV oslávi 200. výročie narodenia svojho patróna multižánrovým kultúrnym podujatím Štúr-žúr. Festival, ktorý sa uskutoční 21. mája 2015 v čase od 12.00 do 22.00, premení Starú tržnicu v Bratislave na štúrovský žúr plný slov, hudby, filmu i divadla.

Podujatie vám osobnosť Ľ. Štúra predstaví najrôznejšími formami, keďže jeho odkaz pretrváva vo viacerých oblastiach súčasnej spoločnosti. O Ľudovítovi Štúrovi sa viac sozviete prostredníctvom hovoreného slova, hudby, divadla, filmu, výtvarného umenia, fotografie, módy a pod. Na pódiu sa v rozhovoroch s moderátorkou Luciou Satinskou vystriedajú Sibyla Mislovičová, Emília Vášáryová, Dušan Jamrich, Ludwig Bagin, Rado Ondřejíček, Robo Roth a ďalšie osobnosti, pre ktoré sa stal tento slávny jazykovedec inšpiráciou.

Súbežne sa budú v neďalekom kine Mladosť premietať archívne aj súčasné filmy o Ľ. Štúrovi. Večer zavŕši koncert kapely Slniečko aj s hitom Ludevít Štúr. Spestrením celej akcie budú stánky slovenských výrobcov tradičných dekoratívnych i úžitkových výrobkov so štúrovskou tematikou, kníhkupectiev, kaviarní a i.

PhDr. Lucia Satinská, jazykovedkyňa a dramaturgička Štúr-žúru hovorí: „Ľudovít Štúr podnecuje množstvo aktivít aj 200 rokov po svojom narodení. Na Štúr-žúre aspoň časť z nich priblížime a ukážeme rozmanitosť jeho odkazu. Rôznorodými dialógmi o ňom i o slovenčine chceme osláviť jeho narodeniny.“

Vstupné je dobrovoľné.

Pre viac informácií navštívte oficiálnu stránku podujatia.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia