Diagnostické centrum profesora Hamara pri Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského
Fakulta telesnej výchovy a športu UK Sektor vysokých škôl

Diagnostické centrum profesora Hamara pri Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského

Hlavným cieľom Diagnostického centra profesora Hamara (DCpH) je podpora vedeckovýskumných aktivít v oblasti vied o športe a ich prepojenie s praxou. Snahou DCpH je ďalší vývoj moderných diagnostických zariadení a metód a ich uplatňovanie pri posudzovaní úrovne trénovanosti a riadení športového tréningu.

Diagnostické centrum profesora Hamara pozostáva zo siedmich laboratórií: biochemické, dynamometrické, funkčné, senzomotorické, somatometrické, vývojové a analýzy herného výkonu.

V nich sa budú uskutočňovať laboratórne funkčné testy doplnené o biochemické a antropometrické vyšetrenia. DCpH bude poskytovať komplexnú diagnostiku (kombinácie testov pre posudzovanie vybraných motorických schopností, testové batérie podľa druhu športovej špecializácie, špecifické testy pre vybrané skupiny jedincov rôzneho veku a výkonnosti, návrhy testových batérií podľa požiadaviek športovej praxe).

Výnimočnou črtou DCpH bude testovanie zohľadňujúce špecifické podmienky jednotlivých športov. Motorické schopnosti bude možné posudzovať aj na športoviskách s využitím prenosných diagnostických zariadení. Nezabúda sa ani na posudzovanie telesnej zdatnosti bežnej populácie, jedincov po poraneniach a vybraných skupín pacientov (v spolupráci s Lekárskou fakultou UK a Slovenskou akadémiou vied).

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia