Ladislav Franek
Veda a výskum

Ladislav Franek

prof., PhDr., CSc.

Oddelenie porovnávacej literárnej vedy
Ústav svetovej literatúry SAV
Slovenská akadémia vied

literárny vedec

Štúdium: Filozofická fakulta UK Bratislava, 1970

Pracoviská a významné funkcie: Ústav svetovej literatúry a jazykov SAV (od 1970; od 1973 Literárnovedný ústav SAV, od 1991 Ústav svetovej literatúry SAV); Filozofická fakulta UK Bratislava (1995 - 2000 odborný asistent); Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa (od 2001, garant odborov francúzsky jazyk a španielsky jazyk)

Najdôležitejšie výsledky: Dosiahnuté predovšetkým v oblasti komparatívnych, interdisciplinárnych, ako i literárnohistorických výskumov z románskych literatúr; Uplatnenie štruktúrno-symbolických princípov v teoreticko-vývinovom výskume slovenských básnických prekladov z románskych jazykov; Účasť na viacerých medzinárodných konferenciách, Umelecký prekladateľ z francúzštiny, španielčiny a portugalčiny, kritik a teoretik umeleckého prekladu.

Časopisecké publikácie, monografie, ohlasy: Monografie: Štýl prekladu. Vývinovo-teoretická a kritická analýza slovenských prekladov Paula Claudela. Bratislava: 1997, VEDA a Ústav svetovej literatúry SAV; Modernita románskych literatúr. Bratislava: 2005, VEDA a Ústav svetovej literatúry SAV

Vedecká výchova, doktorandské štúdium: 3

Medzinárodné projekty: 0/1

Členstvo vo vedeckých organizáciách: Vedecká rada FF UKF v Nitre (od 2010)

Významné ocenenia: Prémie v súťaži o Cenu Jána Hollého (1989, 2007), Čestná plaketa SAV Ľ. Štúra za zásluhy v spoločenských vedách (2008)

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia