Katarína Žeňuchová
Veda a výskum

Katarína Žeňuchová

Mgr., PhD.

Slavistický ústav Jána Stanislava SAV
Slovenská akadémia vied

slavistka

Štúdium: Fakulta humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity, 1998

Pracoviská a významné funkcie: Slavistický kabinet SAV, Slavistický ústav Jána Stanislava SAV

Najdôležitejšie výsledky: Interdisciplinárny výskum ľudovej prozaickej tvorby v karpatskom priestore s osobitným zreteľom na oblasť východného Slovenska a zakarpatskej oblasti Ukrajiny; Komparatívny jazykový a folkloristický výskum doteraz nespracovaných zbierok ľudovej prozaickej tvorby, ktoré vznikali na prelome 19. a 20. storočia ako produkt dialektologických výskumov; Výsledkom systematického výskumu je publikovaná monografická práca Samuel Cambel na pomedzí vedných disciplín. Zberateľské dielo Samuela Cambela v kontexte výskumu íudovej prózy (Bratislava - Martin: 2009. 227 s.).

Časopisecké publikácie, monografie, ohlasy: 55/1+3 kapitoly/71; Najvýznamnejšie publikácie: Žeňuchová, K.: Samuel Cambel na pomedzí vedných disciplín. Zberateľské dielo Samuela Cambela v kontexte výskumu ľudovej prózy. Bratislava - Martin : Slavistický ústav Jána Stanislava SAV / Matica slovenská (2009), 227 s.; Žeňuchová, K.: K aktuálnym výsledkom výskumu slovenskej ľudovej prózy na prelome 19. a 20. storočia. In: Ľudová prozaická tradícia vo svetle vied o kultúre a umení. Ed. K. Žeňuchová, P. Žeňuch. Bratislava : Slavistický ústav Jána Stanislava SAV, Slovenský komitét slavistov (2009) , s. 9 - 26.

Medzinárodné projekty: 0/2

Členstvo vo vedeckých organizáciách: Medzinárodná komisia pre slovanský folklór pri Medzinárodnom komitéte slavistov, Národopisná spoločnosť, Komisie VEGA pre vedy o umení, estetike a jazykovede

Významné ocenenia: Cena SAV pre mladého vedeckého pracovníka

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia