Dušan Hamar
Veda a výskum

Dušan Hamar

Prof. MUDr. PhD.

Katedra športovej kinantropológie FTVŠ UK
Diagnostické centrum profesora Hamara pri Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského

telovýchovný lekár

Štúdium: Je absolventom Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1980 získal atestáciu z vnútorného lekárstva a v roku 1985 z telovýchovného lekárstva. Titul CSc. v odbore telovýchovné lekárstvo získal v roku 1985. V roku 1992 sa stal docentom a od roku 2000 je profesorom. Absolvoval študijné pobyty Rakúskom inštitúte telovýchovného lekárstva (Prof. Prokop), na Ústave respiračnej fyziológie UCLA Harbor Hospital (Prof. Whipp a Wasserman) a na Inštitúte vied o športe CONI (Talianskeho olympijského výboru) v Ríme (Prof. Dal Monte).

Pracoviská a významné funkcie: riaditeľ Diagnostického centrum profesora Hamara pri Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského, profesor na Katedre športovej kinantropológie Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

Najdôležitejšie výsledky: Oblasť jeho profesionálnych záujmov zahŕňa funkčnú diagnostiku, osobitne vývoj počítačom riadených systémov na hodnotenie funkčného stavu a trénovanosti tak športovcov ako aj pacientov (napr. izokinetický ergometer, veslárský a pádlovací izokinetický ergometer, bežiaci pás s monitorovaním vertikálnych reakčných síl, gravitačný dynamometer, stabilografický systém na posudzovanie rovnováhy, a iné. Okrem toho sa venuje problematike silového tréningu pre výkon a zdravie a kinetike kardiorespiračných parametrov pri rôznych formách zaťaženia.

Časopisecké publikácie, patenty: Viac ako 180 článkov a knižných kapitol v angličtine, nemčine, španielčine, slovenčine a češtine. Bol pozvaný prednášajúci na medzinárodných konferenciách vo viac ako 40 krajinách v Európe, Amerike, Ázii a Austrálii. Je členom edičných rád časopisov Journal of Sports Medicine and Physical Fitness (Turín), Medicina dello Sport (Rím), Brasilian Journal of Sports Medicine (Sao Paulo), Archivos de Medicina del Deporte (Pamplona), Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca (Praha), Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Gymnica (Olomouc), a Muscle and Fitness – česká a slovenská edícia (Bratislava).

Členstvo vo vedeckých organizáciách: Je bývalým predsedom Vedeckej komisie Medzinárodnej federácie telovýchovného lekárstva (2002 – 2010), bývalým členom Výkonného výboru Medzinárodnej federácie telovýchovného lekárstva (1994 – 2002) a podpredsedom Lekárskej komisie Medzinárodnej federácie univerzitného športu ( od r. 2001 – súčasnosť).

Významné ocenenia: Bola mu udelená cena za najlepší príspevok na 9. Európskom kongrese telovýchovného lekárstva v roku 1988 v Barcelone a Medaila Ludwiga Prokopa za prínos pre funkčnú diagnostike v telovýchovnom lekárstve (1995).

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia