Vicemajster sveta v logike: „Logické uvažovanie využívame takmer pri každej činnosti.“

— Zuzana Vitková

Na Majstrovstvách sveta v logických úlohách sa slovenskí reprezentanti umiestnili vo všetkých kategóriách v prvej desiatke. Najúspešnejší bol študent Univerzity Komenského Jakub Bahyl, ktorý získal v kategórii do 18 rokov striebornú medailu.

Vicemajster sveta v logike: „Logické uvažovanie využívame takmer pri každej činnosti.“

Jakub Bahyl s ocenením, foto: Univerzita Komenského

Dvadsiaty druhý ročník súťaže World Puzzle Championship sa odohral 12.-19.októbra v Pekingu. Logické myslenie si v nej tento rok otestovali súťažiaci z tridsiatich krajín sveta. 

Úlohy preverili širokú škálu logického uvažovania

Účastníci niekoľkodňového šampionátu prešli trinástimi kolami, pričom desať bolo určených individuálnym súťažiacim a tri úlohy boli tímové.

„Typológia úloh sa pohybovala od klasických matematických cez rôzne optimalizačné až po 3D skladania rôznych priestorových útvarov. Dokopy sme čelili vyše 130-tim typom úloh, čo je enormné množstvo pokrývajúce skutočne širokú škálu logiky.“ opisuje priebeh súťaže Jakub Bahyl. Priznáva, že najväčší problému mu v súťaži robili slovné hry. „Najradšej zo všetkých mám asi skladacie typy úloh a úlohy na princípe slučky. Páči sa mi ten systém a navyše s ním viem aj celkom pracovať. Naopak, najmenej mi idú scrabblové a doplňovacie slovné hry, tam sa akosi strácam.“

Logické uvažovanie využije aj v praxi

Študent prvého ročníka fyziky na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK súťažil v kategórii, v ktorej sa porovnávali len výsledky účastníkov mladších ako 18 rokov. V súboji o zlato ho v tejto kategórii predbehol iba domáci účastník, číňan Qiu Yanzhe.

„Splnil sa mi taký môj malý sen.“ hovorí o účasti v súťaži Jakub Bahyl, „Verím, že keď sa človek skutočne snaží, tak sa môže všelikde dostať a všeličo dosiahnuť. Úspech v súťaži, mi len dokazuje to, čo si myslím, a tým pádom mi to v budúcnosti dokáže dodať potrebnú energiu na splnenie ďalších cieľov a snov.“

Rozvíjanie logiky je podľa úspešného študenta vo všeobecnosti veľmi užitočné. „Logické uvažovanie využívame každý deň, pri takmer každej činnosti. Je to super koníček, pri ktorom človek môže získať nové logické pohľady na určité situácie, ktoré môže niekedy využiť.“ hovorí Bahyl, ale zároveň dodáva, že ani človek ktorý sa rozvíjaniu logiky nevenuje, samozrejme nieje stratený, či odsúdený na neúspech.  

Ďalší Slováci úspešní v logike

Slovenskí reprezentanti dokázali, že logika im nechýba vo všetkých kategóriách súťaže. V kategórii tímov sa pod vedením reprezentačnej trénerky Mgr. Blanky Lehotskej, PhD., z Katedry krajinnej ekológie Prírodovedeckej fakulty UK umiestnili na štvrtom mieste z tridsiatich. Peter Hudák sa v súťaži jednotlivcov nad 18 rokov umiestnil desiaty a v kategórii pod 18 rokov bola okrem Jakuba Bahyla úspešná aj Zuzana Hromcová, ktorá sa umiestnila na treťom mieste.

Okrem šampionátu v riešení logických úloh sa v Pekingu konalo aj súbežné podujatie, 8. ročník Majstrovstiev sveta v sudoku. Slovenský tím sa v tejto súťaži umiestnil na piatom mieste a v kategórii jednotlivcov obsadila trináste miesto Zuzana Hromcová .

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia