Veda na TEDxKošice bude s hlavou v oblakoch

Mária Virčíková

Magický dátum 10. 10. je tohto roku dňom, kedy sa čoraz populárnejšia konferencia TED vo svojom lokálnom vydaní uskutoční v košickej Tabačke Kulturfabrik.

Veda na TEDxKošice bude s hlavou v oblakoch

zdroj: TEDxKošice

Vircikova Maria1Mária Virčíková je odborníčka na umelú inteligenciu a interakciu človek-robot. V roku 2014 vystúpila na podujatí TEDxKošice.

TEDx je prísne neziskové a nezávislé podujatie, ktorého filozofiou je prezentovať myšlienky hodné šírenia a náš TEDxKošice 2015 dostal meno „S hlavou v oblakoch.” Usiluje sa spojiť predovšetkým invenčnosť, originalitu, nekonvenčné nápady a čokoľvek, čo môže spraviť svet lepším miestom pre život.

 

Rečníci, ktorých na TEDx pozývame, majú čosi spoločné: atraktívne a dynamické vystúpenia, netradičné témy, kreatívne riešenia, fascinujúce príbehy. Neformálna pohodová atmosféra a spokojné brušká čakajú na každého. Prednášky sú na TEDxKošice dopĺňané hudobnými predstaveniami, kvalitným cateringom a rôznymi sprievodnými aktivitami.

Prečo bude tohtoročný TEDxKošice „S hlavou v oblakoch” zaujímavý aj pre vedeckých nadšencov?

Jan Balaz tedxRenomovaný kozmický fyzik JÁN BALÁŽ príde s prednáškou „Ako sme pristáli na kométe.” Ing. Ján Baláž, PhD. pôsobí na Ústave experimentálnej fyziky SAV v Košiciach, na Oddelení kozmickej fyziky. Zaoberá sa vývojom a realizáciou vedeckých aparatúr pre kozmické sondy a satelity. Pôsobil v rôznych centrách kozmického výskumu, ako napríklad v Moskve, Budapešti, Turíne, Hamburgu, Paríži a dokonca aj v Pekingu. Osem mesiacov pracoval na detektore subjadrových častíc SPACAL v DESY-Hamburg, sedem mesiacov na röntgenovom holografickom detektore SYSIFOS v DESY-Hamburg, na kozmickom projekte ESA-ROSETTA – misia na kométu Čurjumov-Gerasimenko  v Space Technology Ireland, Maynooth v Írsku.

Jana Kadukova tedxBiologička JANA KADUKOVÁ študuje mikroorganizmy z extrémnych prostredí. V prednáške s názvom „Skrotené extrémy“ návštevníkom TEDxKošice predstaví mikroorganizmy dýchajúce kovy alebo baktérie, ktoré ťažia platinu. Prof. RNDr. Jana Kaduková, PhD. pôsobí na Hutníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach. Zaoberá sa štúdiom biologických procesov, ktoré v prírode bežne prebiehajú, a na ich základe navrhuje nové technológie, ktoré nám umožnia získavať kovy z chudobných rúd alebo odpadov, pričom sú zároveň lacné a produkujú len minimálne množstvo odpadov. Ako Marie Curie štipendistka strávila dva roky na Krétskej Technickej univerzite, prednášala na zahraničných univerzitách vo Veľkej Británii, Fínsku, Česku, Grécku, Maďarsku a Poľsku. V súčasnosti pracuje pre Európsku komisiu ako nezávislý expert pri hodnotení projektov v oblasti životného prostredia a bio-ekonomiky.

TOMAS ZACEK SONA POHLOVA tedxArchitekti TOMÁŠ ŽÁČEK a SOŇA POHLOVÁ, spoluzakladatelia štúdia Nice architects, vystúpia na TEDxKošice s ich „Neočakávanou cestou.‟ Ich projekt Ecocapsule, nízkoenergetický dom zabalený do kompaktného tvaru, má aktuálne svoje miesto v Slovenskom pavilóne na svetovej výstave Expo v Miláne. Predtým sa objavil aj na Pioneers Festivale vo Viedni.

Ďalším prekvapením z vedeckého súdka bude aj prednáška o virtuálnej realite. Všetko potrebné nájdete na webe http://www.tedxkosice.com/ a https://www.facebook.com/TEDxKosice.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia