Výskum z ázijských krajín naberá na sile

Čína a Južná Kórea v poslednej dekáde dramaticky zvýšili svoje výskumné a inovačné kapacity. Naopak postavenie Európy, USA a Japonska sa pomaly zhoršuje, tvrdí to najnovšia správa Americkej vedeckej nadácie.

Výskum z ázijských krajín naberá na sile

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Sean MacEntee

Správu o globálnych vedeckých a technologických indikátoroch s názvom „Science and Engineering Indicators“, vydáva Americká vedecká nadácia (NSF) každý druhý rok. Ponúka množstvo kvantitatívnych údajov o vede, technológiách a vzdelávaní na rôznych úrovniach z pohľadu konkurencieschopnosti USA.      

Podľa najnovšej správy pokračuje trend oslabovania donedávna monopolného postavenia trojlístka Európa, USA a Japonsko.

Od roku 2001 totiž poklesol podiel Európy na globálnom výskume a vývoji z 26 % na 22 % a podiel USA z 37 % na 30 %. Naopak podiel ázijských krajín stúpol za rovnaké obdobie z 25 % na 34 %.

„Rýchlo rastúce ekonomiky pochopili, akú úlohu hrajú veda a inovácie na globálnom trhu a v ekonomickej konkurencieschopnosti a postavili si ako prioritu budovanie nových kapacít vo vede a technológiách,“ povedal Dan Arvizu, predseda správnej rady NSF a riaditeľ Národného laboratória obnoviteľnej energie.

Ázijské štáty budujú svoje kapacity napríklad aj tak, že v priebehu niečo vyše dekády Južná Kórea zdvojnásobila a Čína dokonca strojnásobila počet svojich výskumných pracovníkov. Taktiež viac investujú do výskumných firiem a do vzdelávania na univerzitách.

Kľúčové sektory sú pre obe krajiny high tech a čistá energia. Výsledkom nových opatrení je, že čínsky high tech sektor vzrástol medzi rokmi 2003 až 2012 šesťnásobne a z globálneho koláča si tak odkrojil namiesto ôsmich až 24 %.

Zasiahla kríza

Pomaly sa mení aj správanie najväčších amerických korporácií, ktoré vidia na nových trhoch nielen lacnú pracovnú silu, ale aj inovačný potenciál. Aj keď stále ostáva 80 % ich investícií do výskumu a vývoja na domácej pôde, aj tu môžeme vidieť trend smerom k investovaniu do výskumu v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako sú Brazília, India a Čína. Takto sa medzi rokmi 2007 až 2010 tento typ investícií v Indii strojnásobil a v Brazílii zdvojnásobil.

Pokles investícií v USA, Európe a Japonsku v posledných rokoch má na svedomí aj ekonomická recesia, ktorá sa začala v roku 2008. Rozdiel je však v tom, že kým v USA už investície do výskumu a vývoja a priemysel s vyššou pridanou hodnotou prekonali predkrízové úrovne, v Európe a Japonsku ešte nie.  

USA napriek posilňovania ázijských ekonomík stále ostávajú lídrom vo výskume a inováciách. A nielen v investíciách do týchto oblastí, ale aj v prípade takých indikátorov, ako sú kvalita publikácií, patenty, alebo príjmy z exportu duševného vlastníctva.

Konkurencia však bude narastať aj v ďalších rokoch a najmä Európa bude asi veľmi rýchlo strácať predchádzajúce pozície.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia