Len štyri univerzity zo Slovenska sa dostali medzi najlepších 2000

Nie je veľa rebríčkov najlepších vysokých škôl, v ktorých sa do prvej päťstovky dostane aj slovenská vysoká škola. V najnovšom vydaní University Ranking by Academic Performance sa to podarilo Univerzite Komenského.

Len štyri univerzity zo Slovenska sa dostali medzi najlepších 2000

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Kelovy

Rebríček je pomerne nový a nepatrí k najrenomovanejším. V porovnaní s prestížnejšími rankingmi, akými sú QS World University Rankings, Times Higher Education alebo Šanghajský rebríček, hodnotí oveľa väčší počet univerzít než len najlepších 500, a tak v ňom nájdeme aj niekoľko slovenských vysokých škôl.

Prvýkrát bol zhotovený na Middle East Technical University v tureckej Ankare v roku 2009.

Zameriava sa predovšetkým na vedecké výsledky univerzít. Rebríček je zhotovený na základe šiestich indikátorov - počet publikácií, počet vedeckých článkov, citácie, tzv. impakt faktor časopisov, v ktorých univerzity publikujú, miera kvality citácií vo väzbe na impakt faktor časopisov a medzinárodná spolupráca, ktorá sa meria podľa počtu spoluautorov publikácií zo zahraničných univerzít.

Pred rokom sa umiestnila Univerzita Komenského na 527. mieste. V aktuálnom rankingu si o niekoľko miest polepšila a skončila 495, keď sa zlepšila vo všetkých šiestich indikátoroch. Zároveň je aj jediným slovenským zástupcom v prvej tisícke.

„Umiestnenie v prvej päťstovke rebríčka je dôkazom významného vedeckého potenciálu našej univerzity. Naša vedecká aktivita je porovnateľná so svetovou špičkou,“ zhodnotil výsledok rektor univerzity Karol Mičieta.

Najlepšou univerzitou na svete je podľa tohto rankingu Harvardská univerzita, nasledovaná Univerzitou Johna Hopkinsa a Torontskou univerzitou. Z Európy nájdeme v prvej desiatke Univerzitu v Oxforde a Univerzitu v Cambridge.

Len štyri univerzity v rebríčku

Ďalšími slovenskými univerzitami v rebríčku sú Slovenská technická univerzita (1096.), Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (1236.) a Technická univerzita v Košiciach (1801.). Žilinská univerzita a Slovenská poľnohospodárska univerzita sa po roku do najlepšej dvetisícky univerzít nezmestili.

Štyri univerzity v rebríčku je pomerne slabý výsledok aj na takú malú krajinu, ako je Slovensko. Česká republika má v rebríčku až 15 univerzít. Pozitívom je aspoň to, že Univerzita Komenského predbehla Masarykovu univerzitu (568.) a nedostihla len Karlovu univerzitu (151.).

Maďarsko má medzi najlepšími 2000 univerzitami na svete 11 zástupcov s najlepšou Univerzitou  Loránda Eötvösa (508.). Poľsko dokonca 38 univerzít s najlepšou Jagelovskou univerzitou (296.)

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia