Divoké včely opeľujú efektívnejšie

Podľa vedcov niektorí farmári podceňujú biodiverzitu v poľnohospodárskych oblastiach. Divoké včely sú v opeľovaní efektívnejšie ako domestifikované.

Divoké včely opeľujú efektívnejšie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, antaean

Farmárom sa občas stane, že ich úle napadne záhadná choroba a potom im nemá kto opeľovať úrodu. Vedci farmárom odporúčajú, aby využívali divoké včely, ak môžu.  

Podľa ich výskumu totiž opeľovanie divokými včelami je nielen že zadarmo, ale aj dvakrát efektívnejšie a prináša farmárom oveľa väčšiu úrodu. Štúdia vedcov vyšla v časopise Science.

Vedci už  dávnejšie upozorňovali, že premena prirodzeného prostredia včiel a iných „opeľovačov“ na polia a sady, im škodí.

Keďže sa počty divokých včiel týmito zásahmi začali zmenšovať, museli začať farmári chovať vlastné včely.

„Včely medonosné nemôžu nahradiť službu, ktorú poskytujú divoké včely,“ povedal vedúci výskumu Lucas Garibaldi z argentínskej Národnej univerzity v Río Negro.  

„Biodiverzita v poľnohospodárskych oblastiach je dôležitá a môže pomôcť zvýšiť produkciu,“ vysvetľuje pre Los Angeles Times.   

Garbaldi a jeho kolegovia z rôznych kútov sveta, skúmali dáta z 19 krajín. Niektoré polia sa ukázali ako silne závislé od domestifikovaných včiel, iné zase od divokých včiel.

Avšak aj na tých, ktoré boli závislé od domácich včiel, vysvitlo, že efektívnejší „opeľovači“ sú predsa len divoké včely.

Farmári si to väčšinou neuvedomujú a význam domestifikovaných včiel potom preceňujú.

Problém je samozrejme aj v tom, že na väčšine poľnohospodárskych polí bolo prirodzené prostredie pre divoký hmyz už zničené.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia