Prebdená noc môže mať zlý vplyv na mozog

Prebdená noc môže mať negatívny vplyv na budúce výkony ľudského mozgu. Podľa štúdie švédskych vedcov vytvára nedostatok spánku v mozgu látky, ktoré môžu urýchliť jeho degeneráciu. O štúdii informovala agentúra AFP.

Prebdená noc môže mať zlý vplyv na mozog

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, IsaacMao

Švédski neurológovia z univerzity v meste Uppsala analyzovali vzorky krvi 15 zdravých mladých mužov, z ktorých niektorí spali osem hodín a ďalší celú noc prebdeli. Z výsledkov bolo zrejmé, že tí, ktorí bdeli, mali v krvi zvýšenú koncentráciu molekúl dvoch látok - neurónového enzýmu a proteínu S - 100B. Obe zvyčajne súvisia s nejakým poškodením mozgu.

Muži, ktorí nespali, ich mali v krvi až o 20 percent viac. „Počet týchto molekúl v krvi sa obvykle zvyšuje v prípade mozgového poškodenia," povedal jeden z autorov štúdie Christian Benedict.

Podľa neho z výsledkov vyplýva, že nedostatok spánku môže urýchliť proces degenerácie nervovej sústavy. Naopak tvrdo a dlho prespatá noc môže byť „zásadná pre udržiavanie zdravého mozgu".

Aktuálna štúdia nadväzuje podľa AFP na výskum publikovaný v októbri, podľa ktorého dostatok spánku podporuje prečisťovanie organizmu od škodlivých toxínov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia